annonse

Kristoffer (14) er reder

1482327458340.jpg
Kristoffer Rognan (14) er Øksnes’ yngste sjarkfisker med egen sjark. Rekruttert gjennom tungeskjæring og turer på havet med pappa. (Foto: Trond K. Johansen)
1482327468833.jpg
Sjarken er kjøpt i Rørvik og er 20 fot lang. Passe størrelse for Kristoffer. Han har allerede hatt flere sjøvær på sjarken sin. (Foto: Trond K. Johansen)

ØKSNES: Kristoffer Rognan har kjøpt sin egen sjark og har allerede bak seg fem-seks sjøvær med fine fangster.

  • Trond K. Johansen

Det er fjerde båten Kristoffer Rognan (14) fra Myre har i eget eie. De tre første var mindre fritidsbåter, men denne er en 20 fots sjark som han har tenkt å fiske på i vinter.

– Jeg kommer ikke til å gå ut med den nå på mørkeste vinteren, men når vi kommer ut i mars-april har jeg tenkt å fiske på fritidskvota, sier den blide unggutten.

Han har vokst opp om bord i båten til pappa Gudmund Sture Rognan og har levd på kaia og ved tungeskjæringsbenken. Det er tungeskjæring som har vært hans store lidenskap siden han var en neve stor. Han ble da også kåret til Verdensmester i gutteklassen, mens hans lillesøster gikk til topps i jenteklassen.

Skal bli fisker

Kristoffer har aldri vært i tvil om hva han skal bli. Det er bare ett alternativ.

– Ja, jeg skal bli fisker. Jeg kommer til å gå fiske & fangst og deretter ta lærlilngekontrakt om bord på en Myre-båt. ikke sikkert at det blir Havbåra, båten til pappa, men vi får nå se.

Han har allerede vært tre sesonger på Lofoten sammen med pappa, der han har tilbragt vinterferien. I tillegg har han også vært flere turer i egga med Havbåra.

Han har derfor fått prøve hva det vil si å være på havet og han har hatt en far og en onkel og en bestefar som har rik erfaring med havet.

Kjøpte fra Rørvik

For en tid siden fant han båten han kunne tenke seg å ha og som han hadde råd til å kjøpe. Den var i Rørvik og måtte fraktes til Myre.

– Det var i vinter jeg begynte å tenke på å kjøpe båt og da tok det igrunnen ikke så lang tid før jeg begynte å lete. Jeg fant den i Rørvik og etter ei stund var det klart at jeg ville kjøpe båten.

Båten er 20 fot lang og har både VHF, kartplotter og ekkolodd. Den har også det han trenger for å drive fiske med juksa. Han har også prøvd teinefiske etter krabbe og han har satt kveitevad.

– Jeg fikk ei kveite på 17 kilo og jeg fikk rundt 70 kilo taskekrabbe. Da fikk jeg problemer med hydraulikken slik at jeg måtte avslutte. Jeg kunne nok fått litt mer på det sjøværet, sier Kristoffer.

Pappa betalte frakta

Det gikk greit å få båten til Myre. Den ble fraktet med båt og det var veldig greit at pappa gikk inn med litt sponsing.

– Han betalte frakta, men resten er det jeg som har betalt, smiler unggutten.

Men som fiskere flest vil han ikke ut med hva han betalte for båten.

– Nei, det er det ingen som har noe med, smiler han.

Han har selv spart til båt i mange år og han solgte også den båten han hadde fra før.

Nå venter han bare på litt lysere tider og tror at han vil være i gang nærmere påske.

– Det blir nok å prøve seg når vi kommer ut i mars-april, og da kommer jeg til å ha med meg en kamerat om bord. Det blir nok å fiske inne på fjordene i første omgang, men samtidig viktig å finne torsken der den står.

Det kommer til å bli større båt etterhvert, men denne vinteren skal han drive fiske fra sjarken sin fra Rørvik.

5. januar fyller Kristoffer 15 år og føler seg klar for større og større aktivitet på havet.