annonse

– Men Øksnes har ikke overtatt

: Nyksund havn, sett fra moloen mellom Nyksundøya og Ungsmaløya. (Foto: Sverre Idar Lakså)

ØKSNES: Kystverket har helt fram til 2015 behandlet alle søknader som har hatt med havna i Nyksund å gjøre, men nå hevder man at den tilhører kommunen. – Vi har aldri overtatt havna i Nyksund, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.

  • Sverre Idar Lakså

I 2013 var Nyksund oppført som en av Kystverkets fiskerihavner på Kystverkets nettsider. Likevel henviser de til fraflyttingsvedtaket fra 1969 når de nå hevder at havna tilhører Øksnes kommune, og at kommunen som en følge av dette må dekke kostnader ved utbedring av havna.

– Helt fram til bare noen få år siden har det vært slik at dersom noe skulle gjøres i havna i Nyksund måtte den endelige godkjenninga komme fra Kystverket. I 2015, da det ble søkt om å gjøre ei utbedring, kunne Kystverket fortelle at de ikke har noe med Nyksund å gjøre lenger, forteller ordfører Karianne Bråthen til Bladet Vesterålen.

Ifølge Bråthen kom dette som en overraskelse på havnesjef John Danielsen, og han ba derfor kommunen om å se på saka.

– Vi skal ha et møte med Kystverket, og vi jobber nå med å dokumentere at Kystverket har hatt ansvar for havna, til tross for fraflyttingsvedtaket fra 1969. De har jo behandlet saker om havna i Nyksund i massevis av år etterpå, så dette synes jeg er litt rart, sier Bråthen.

Må få eierskapet avklart

Som kjent er det problematisk i Nyksund på vinteren, da uvær kan få vannstanden inne i havna til å stige, noe som har ført til at blant annet Nyksund Brygge har fått alvorlige skader, flere ganger. Løsningen kan være å legge rør gjennom moloen som knytter Nyksundøya og Ungsmaløya sammen, slik at vatnet slipper ut når uværet får vannstanden til å stige.

– Det er problematisk for Øksnes kommune å gjøre utbedringer i havna før vi får eierskapet avklart. Dersom vi utfører utbedringer har vi jo erkjent at det er vi som eier havna, og det ønsker vi ikke å gjøre før vi har hatt møte med Kystverket, sier Bråthen.

Kommunen har fått beskjed

Regiondirektør i Kystverket i Nordland, Fridtjof Wangsvik mener kommunen har fått beskjed om at havna ikke er å regne som statlig fiskerihavn lenger.

– Det har den egentlig ikke vært siden Nyksund ble vedtatt fraflyttet tilbake i 1969, sier Wangsvik til Bladet Vesterålen.

Han forstår imidlertid at det kan herske forvirring om havnas status, siden Kystverket har behandlet og hatt myndighet for havna helt fram til 2013.

– Kystverket har de siste årene jobbet med å avklare og avhendige tidligere statlige fiskerihavner, og dette har vært en lang prosess som Øksnes kommune etter vår mening har vært involvert i. Likevel har jeg full forståelse for at kommunen ikke er enig med Kystverket i dette, og derfor skal vi ha et møte i slutten av september, der vi skal avklare dette spørsmålet, sier Wangsvik.

Han sier det er behov for en entydig definisjon på hvilken status havna skal ha, men står fast på at havna ikke er å regne som statlig lenger.

– Øksnes kommune er jo som sagt uenige i dette, men forholdene tilsier at havna ikke skal være i statlig eie lenger, og derfor er den overført til kommunen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.