annonse

Rådmannen får vie i Øksnes

: Både rådmann Elise Gustavsen (t.v.) og ordfører Karianne Bråthen får vigselsrett i Øksnes. (Foto: Sverre Idar Lakså)

ØKSNES: Formannskapet vedtok at rådmann og assisterende rådmann skal få vigselsrett i tillegg til ordfører og varaordfører.

Sverre Idar B. Lakså

Fra 1. januar 2018 overtar kommunene ansvaret for borgerlig vigsel. Ordførere og varaordførere får automatisk vigselsrett, men flere kommuner har valgt å oppnevne flere, for å øke kapasiteten. I saksframlegget til formannskapet hadde ikke rådmannen foreslått noen andre som skulle få vigselsrett, men øyeblikkelig etter saka ble åpnet foreslo ordfører Karianne Bråthen (Ap) at rådmann og assisterende rådmann også skal få vigselsrett, noe som ble enstemmig vedtatt.

– Rådmann er idag Elise Gustavsen, mens Linda Rasmussen er assisterende rådmann, forteller Bråthen til Bladet Vesterålen.

Tore Christiansen (KrF) som også er kirkeverge, advarte mot å åpne for at de som skal vies selv kan få velge hvem som skal stå for vielsen.

– Jeg mener det beste vil være å lage ordninga slik at folk bestiller en vigsel, også er det den som er ledig som får oppdraget, åpner vi for at de får velge selv kan det fort bli utfordrende, sa Christiansen.

Det ble ikke gjort noe vedtak på prosedyrene i tirsdagens formannskapsmøte.

– Dette med prosedyrer kommer senere, det viktigste i denne omgangen var å sørge for at vi fikk på plass flere som kan gjennomføre vigselen, sier Karianne Bråthen.

Det kan være lurt med regelverk som slår fast at de som skal vie seg ikke får anledning til å velge hvem som skal stå for vigselen, noe Bråthen selv bekreftet i et intervju på NRK-programmet Ukeslutt nå i helga.

– Gifter du deg hos sorenskriveren er du på nøytral grunn, mens det kan fort by på problemer dersom noen ikke ønsker å bli viet av en ordfører fra Arbeiderpartiet, sa Bråthen i intervjuet, hun la også til at hun mener ordførerne har mye å gjøre allerede, og at ansvaret for vigsel vil gjøre arbeidsdagen enda travlere.

Hun sa også at hun ikke ser bort fra at betente saker og enkelte vedtak kan få påvirkning på hvem enkelte personer ønsker skal vie dem.

– Da er det kanskje bedre at rådmannen som er politisk nøytral står for vigselen, men jeg tror ikke de har bedre tid enn jeg og varaordføreren.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.