annonse

Snart DAB på Stø

1482934781537.jpg
Ved Klobruket på Stø ventes det inn mange fiskebåter på nyåret. Fiskerne er trofaste radiolyttere, men DAB-dekninga kommer før FM-nettet stenges. (Foto: Trond K. Johansen)
1482934783663.jpg
Avdelingsleder Leif Godvik ved Gunnar Klo AS avd. Stø. (Foto: Trond K. Johansen)

ØKSNES: Avdelingsleder Leif Godvik ved Gunnar Klo AS avd. Stø er bekymret for at DAB-dekninga på Stø er ikke-eksisterende. – Det er allerede dårlige forhold for TV, og dersom radioen forsvinner vet jeg ikke helt hvordan det skal gå over nyåret, sier Godvik til Bladet Vesterålen. Norkring forsikrer at DAB-dekninga kommer på plass til FM-nettet stenges.

  • Sverre Idar Lakså

11. januar slukkes FM-nettet i Nordland, og for å få inn radio må du ha en radio som har en DAB-mottaker. Nordland er det første fylket i landet hvor FM-senderne slås av, og utbyggingen har gått for fullt de siste årene. Gunnar Klo AS avdeling Stø sitt mottak ligger på Bårholmen på Stø, og der er det per i dag ingen DAB-dekning.

– Det var like før jul at jeg kjørte fra Myre til Stø med en bil som har DAB-radio, og det var da jeg oppdaget det. Langs veien utover mot Stø er dekninga litt til og fra, mens den er totalt fraværende ute på Stø og på Bårholmen, sier Leif Godvik til Bladet Vesterålen.

Like over nyttår venter Godvik flere titalls båter som kommer for å være med på vinterfisket utenfor Vesterålen.

– Det kommer mellom 40 og 50 fremmedbåter, og de er trofaste brukere av radio. Fra før av er forholdene for TV svært dårlige, og dersom man ikke får plass ved den rette kaia er det radio som gjelder for mange av fiskerne. Det er hovedsakelig enmannsbåter som leverer til oss her på Stø, og de bruker radioen. Der får de nyheter og kanskje aller viktigst, værmeldingen, sier Godvik.

Noe må gjøres

Han har ikke noen plan for hva han skal gjøre dersom dekningen forsvinner.

– Dersom det ikke blir gjort noe med dekninga må vi i så tilfelle vurdere å tilby fiskerne trådløst internett, slik at de kan høre på radio via internettet, sier Godvik.

Han forteller til Bladet Vesterålen at dekninga for radio via FM-båndet er god på Bårholmen. Derfor mener han at det burde monteres sendere slik at den nye DAB-dekninga blir tilsvarende god.

– Det er ikke bare fiskerne som kommer til å bli skadelidende. Vi har mange som jobber på fiskemottaket, og de fleste av dem har hørselvern med radio. Kort fortalt er det mange trofaste radiolyttere som mister dekningen om bare noen få dager, sier Godvik.

Godvik har vært i kontakt med NRK, som bekrefter at området Stø/Bårholmen er en svart flekk på dekningskartet.

Ny sender

 Avdelingsdirektør i NRK, Øyvind Vasaasen forteller at de siste godkjenningene fra Andøy kommune kom i orden like før jul, og at det nå skal føres opp en ny sender på Nøss på Andøya.

– Ut fra beregningene skal denne senderen dekke Stø når den er ferdig, men det er fremdeles en del arbeid som gjenstår før vi kommer så langt, sier Vasaasen til Bladet Vesterålen.

Det er Norkring som har ansvaret for utbygging av sendenettet for DAB i Norge.

– Planen var at fundamentet til senderen skulle støpes mellom jul og nyttår, men været har ikke spilt på lag, og derfor har vi ikke fått satt i gang støpinga, sier kommunikasjonsdirektør i Norkring, Ingrid Dietrichson til Bladet Vesterålen.

Selv om det er fare for at den nye senderen ikke blir ferdig til FM-nettet stenges, blir det DAB-dekning på Stø uansett. Dietrichson er fullt klar over hvor viktig det er med radio på Stø i vintermånedene, og dette har vært tatt med i vurderinga når plasseringen av senderen ble valgt ut.

– Vi er klar over hvor viktig det er med radio på Stø under vinterfisket, og det er nettopp derfor vi har jobbet så hardt med å få senderen på Nøss ferdig til den 11. januar. Nå som det ser ut til at vi ikke klarer å gjøre den ferdig, så kommer vi til å sørge for en midlertidig løsning som skal sikre dekninga på Stø, så det blir radio uansett, forsikrer Dietrichson.

– Fra vår side jobber vi så hardt som vi kan, men vi klarer desverre ikke å gjøre noe med været. Bare fiskerne har sørget for å montere DAB-radio i båtene sine, så skal de bare lytte, for radio blir det uansett.