annonse

Stemmefiske på Andfjorden

: Åshild Pettersen er Nordland SV sin tredjekandidat foran stortingsvalget. Her er hun på Andfjorden. (Privat foto) (Foto: )
: Yngve Larsen hadde også et par representanter fra Natur og Ungdom med ut på juksafiske på Andfjorden. (Privat foto) (Foto: )

ANDØY: SV tar tak om roret i fiskeripolitikken, og tredjekandidat Åshild Pettersen ble med på juksafiske på Andfjorden.

  • Idar Ovesen

Om fisket ikke ble det helt store, synes Pettersen det absolutt ble en nyttig tur ut med Yngve Larsen på sjarken «Sigurd». Også et par russiske ungdommer fra Natur og Ungdom ble med på sjyen utfor Haugnes.

– Oljeboring er jo et aktuelt tema, og fiskere flest har allerede merket konsekvensene av seismikkskytinga. Derfor ønsker vi å la Lofoten, Vesterålen og Senja forbli uåpnet for petroleumsvirksomhet, sier Pettersen til Bladet Vesterålen.

Tredjekandidaten for Nordland, som kommer fra Andøy, og nå bor i Mosjøen, ønsker et SV med godt tak om roret i fiskeripolitikken. Og selv om partiet tilhører opposisjonen på Stortinget i dag, viser Pettersen til at slag er vunnet.

– Vi fikk stoppet en ytterligere liberalisering av fiskeripolitikken og fikk gjennomslag for at det ikke fritt skal kunne overføres kvoter mellom lengdegruppene.

Rekruttering

– Vår løsning for at fiskeriressursene skal medføre verdiskapning og bosetting i distriktene er hjemfall av kvoter. Dette innebærer at vi gradvis vil tilbakeføre torskekvoter fra trål til kystfiskeflåten. Dette vil gi gode muligheter for ungdom som vil inn i bransjen. Denne modellen legges fram for stortinget høsten 2017. Vi har også levert et grunnlovsforslag om folkets eierskap til fiskeriressursene. Arbeidsplasser må være og verdiskapning må skje i lokalsamfunnene. På Andenes hørte jeg at store kvoter er solgt ut av kommunen, og at fiskemottakene har problem med å få tilført fisk.

– Hvilket budskap har du til ungdom som ønske seg inn i fiskeryrket?

– Det er en bransje i vekst, der det burde være mulighet for ungdom. På Myre har en klart å opprettholde entusiasmen. Det kan ha å gjøre med at fiske alltid har vært en slags hjørnestein der.

Ikke tenkt ferdig

Pettersen sier at en ikke har tenkt ferdig i partiet med hensyn til rekruttering. Hun utelukker ikke at det kommer nye forslag fra SV før valget.

– Men sikkert er det at fisket skal tilhøre folket. Det hadde blitt ramaskrik om vi skulle gitt bort et oljefelt. Derfor skal verdiene vi høster fra havet tilføres lokalsamfunn. Over år er det gitt store andeler kvoter til trålselskapene, og derfor har vi sett ei utarming av kysten, sier Åshild Pettersen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.