annonse

Andøya flystasjons framtid: Navarsete krever innsyn

1466693158172.jpg
– Vi må få tilgang til bakgrunnsmaterialet til regjeringa, slik at vi kan ettergå det. Det forventer jeg at vi får, sier Liv Signe Navarsete (Foto: Berit Roald)

ANDØY: – Vi har på ingen måte gitt godkjent stempel for flytting av 333-skvadronen og nedleggelse av Andøya flystasjon, sier Liv Signe Navarsete (Sp).

Fredrik Sørensen

Navarsete er forsvarspolitisk talskvinne i Senterpartiet. Hun sier at slaget ikke er tapt for Andøyas del.

– Jeg var på Andøya i vinter sammen med Stortingets forsvarskomité, og fikk i den forbindelse presentert en rekke tall. Jeg kjenner ikke igjen disse tallene i det regjeringa nå har lagt fram, sier hun.

– Må få innsyn

Den tidligere kommunal- og regionalministeren sier at det derfor blir viktig å få de reelle tallene på bordet.

– Det er veldig viktig at vi får se tallmaterialet som ligger til grunn for regjeringas avgjørelse, slår hun fast.

Navarsete stiller seg bak kravet fra kommunestyret i Andøy om fullstendig innsyn i tallene.

– De som skriver langtidsmeldinga har makt i forhold til hvordan tallmaterialet tolkes. Jeg mistenker ingen eller ingenting, la det være klart, men det er viktig at vi som skal gjøre et vedtak i Stortinget kan ettergå tallene. Derfor er det viktig med mest mulig åpenhet. Jeg forventer i alle fall at forsvarskomitéen, som er sikkerhetsklarert og har tilgang til hemmeligstemplede dokumenter, får fullstendig innsyn, sier Sp-politikeren.

Hun har tidligere kritisert regjeringa for å legge fram langtidsmeldinga samme dag som Stortinget tok ferie. Navarsete lover at det ikke skal få drepe debatten.

– På ingen måte. Vi skal gå grundig inn i dette. Og debatten, den kommer, sier hun.

– Gjør inntrykk

Navarsete sier at markeringa på Andenes i forbindelse med forsvarsminister Ine Eriksen Søreides besøk tirsdag, der innbyggere fra hele Vesterålen dannet ei lenke på flere kilometer for å støtte opp om Andøya flystasjon, gjør inntrykk.

– Det må jeg si. Det vitner om en region som står sammen og viser at arbeidsplassene betyr noe for hele Vesterålen. Andøya flystasjon og aktiviteten der har jo hatt kjempestor betydning i mange år, sier hun.

– Voldsomt sprik

Hva angår de samfunnsmessige konsekvensene ved nedleggelse av Andøya, sier Navarsete at det blir viktig å finne ut hvordan regjeringa i langtidsmeldinga kan anslå en nedgang i sysselsettinga på 6 til 10 prosent, mens Samfunnsøkonomisk Analyse AS anslår i overkant av 20 prosent.

– Det er jo et voldsomt sprik. Og det er svært viktig at vi får svar på hva som er det reelle. Igjen handler det om at vi må få tilgang til bakgrunnsmaterialet til regjeringa, slik at vi kan ettergå det. Det forventer jeg at vi får, sier Navarsete.

annonse