annonse

Andøya Space Center: Storprosjekt kan gi 300 nye arbeidsplasser

1491900813888.jpg
Andøya Space Center vil skyte opp småsatellitter. (Foto: Innsendt)
1491900816360.jpg
– Vi har jobbet med dette prosjektet i mange år, sier administrerende direktør, Odd Roger Enoksen. (Arkivfoto) (Foto: )

ANDØY: Andøya Space Center jobber med å etablere en base for oppskyting av småsatellitter. – Jeg håper og tror at vi lykkes. Får vi dette på plass vil det kunne gi opp mot 300 nye arbeidsplasser, sier administrerende direktør Odd Roger Enoksen.

Fredrik Sørensen

Satellittprosjektet har Andøya Space Center jobbet med i mange år.

– Ingenting er avgjort, men det ser lovende ut, sier Enoksen til Bladet Vesterålen.

Få steder egner seg

Bruken av småsatellitter og behovet for oppskytingskapasitet har økt kolossalt de seneste årene.

– Vi er i en situasjon nå hvor veldig mange ikke får skutt opp sine satellitter på grunn av mangel på kapasitet. Det har gjort at flere land – deriblant USA, New Zealand, England, Sverige og Portugal – vurderer å bygge oppskytingskapasitet, sier Enoksen.

Det er imidlertid få steder som egner seg til dette.

– Blant annet fordi det er andre territorier eller land som ligger i veien. I Europa er det få steder man kan bygge opp en slik base, sier Enoksen.

Andøya har også noen begrensninger, blant annet hva angår hvilken retning man kan skyte i.

– Likevel er vi ett av få steder i Europa som egner seg. Det gjør at flere store selskaper anser dette som interessant, sier han.

Stor etterspørsel

Andøya Space Center har jobbet opp mot sine eiere, Staten ved næringsdepartementet, i mange år.

– Det er først nå at etterspørselen er så stor at det ser ut til at vi kan skaffe oss samarbeidspartnere, sier Enoksen.

Lykkes man vil det få enorme ringvirkninger.

– Vi snakker om 200 til 300 nye arbeidsplasser, sier Enoksen.

Med full klaff kan arbeidet starte mot slutten av 2018, eller tidlig i 2019.

– Da må vi isåfall starte ei gradvis oppbygging fra ingenting. Så vil det bli en investeringsperiode på i alle fall 2-3 år før første oppskyting kan gjennomføres. Vi snakker nok om en periode på 6-7 år før en slik oppskytingskapasitet er fullt oppbygd, sier Enoksen.

Tilgang på rakettmotorer

– Hva kan hindre at dere får dette storprosjektet?

– Det er tilgang på rakettmotorer som egner seg til formålet som er usikkerhetsmomentet, sier Enoksen.

Andøya Space Center har over flere år samarbeidet med Nammo på Raufoss om utvikling av en norsk motor som kan brukes til å skyte opp småsatellitter.

– I september skal vi skyte opp den første raketten med denne motoren. Da får vi testet teknologien, for å se om den kan videreutvikles og bli et alternativ for oss, sier Enoksen.

– Så er det flere andre europeiske selskaper som jobber med det samme. Det tyske romsenteret har blant annet jobbet med dette i flere år, legger han til.

Ikke i Oksebåsen

Andøya Space Center jobber med flere prosjekter som kan bli lagt til Andøy, og Enoksen er altså optimist, selv om ingenting er klart.

– Skulle dette lykkes snakker vi om ei investering på opp mot én milliard. Her har vi god dialog med eieren vår, Staten ved Næringsdepartementet, sier Enoksen.

Han opplyser at oppskyting av småsatellitter ikke kan gjennomføres i Oksebåsen.

– Der er det for trangt. Vi vurderer nå to steder: Børvågen og Bømyra. Vi har gjort mange undersøkelser som viser at begge stedene kan være aktuelle, sier Enoksen.

I så måte er det viktig å få på plass et samarbeid med grunneierne.

– Vi har først og fremst konsentrert oss om grunneierne på Bømyra. Det er det største og lettest tilgjengelige arealet. Dialogen god, sier Enoksen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse