annonse

– Det er fantastisk å være her

ANDØY: – Vi har fått en fantastisk mottagelse her, og vi gleder oss stort til å spille teater i denne nydelige landsbyen.

Idar Ovesen

Nathan Cabbera (19) og Jason Whatley (26) må nesten klype seg i armen for å tro at det er sant: De to teaterstudentene har aldri vært utenfor USA, og nå befinner de seg plutselig på Andøya og Åse, på andre siden av jorda. Og de er ikke alene: De er nærmere tyve i tallet; de fleste medstudenter av Jason og Nathan fra Citrus college i Los Angeles, men også forfatter, regissør og folk i crewet.

– Det vi har sett av natur her er fantastisk, og så er folk her så utrolig imøtekommende og vennlige. Vi føler vi er del av en stor familie, forteller Nathan og Jason.

– Dette blir formidabelt 

Studentene bor hos ulike vertsfamilier under det ni dager lange oppholdet. Nå er det øving, øving, øving før teppet går opp for «Åpenbaringen» på Åse grendehus onsdag.

Tårer i øynene

Historien, som utspiller seg, har sitt utspring nettopp i en familie på Åse under krigen. Huset står der fortsatt, og guttene forteller at de fikk tårer i øynene da de satt på trappa der. Historien til Bruce Olav Solheim, professor ved Citrus college, handler om hans egen slekt. Noen ble landssvikere, andre motstandsfolk. Stykket ble spilt for seks fulle hus (hvorav ei ekstraforestilling) i Los Angeles i fjor. Jason og Nathan forteller om en fantastisk respons fra publikum.

– Hvorfor er folk så interesserte i krigen tror dere?

– Bare tenk på Syria

– Det skjer egentlig hver dag, bare tenk på Syria. Og så handler det om å stå opp for urett.

De to teaterstudentene spiller begge nazisoldaer i stykket. Ikke så hyggelige roller, synes Nathan og Jason, men likevel viktige. Også på den måten at som skuespiller skal du beherske både «det gode og det onde».

– Vi må sette oss inn i bakgrunnen, og på den måten kan du også forstå hvorfor mennesker handler som de gjør. Også nazisoldater, sier Nathan, som har drømt om å bli skuespiller siden han så «Fight Club» som tiåring.

Følge drømmen

– Da skjønte jeg at dette er noe også jeg kan gjøre. Det handler også om å følge drømmen din, smiler Nathan, som har Leonardo Di Caprio som sitt store forbilde.

Jason trekker fram Tom Hanks (som også Nathan liker) og «Forrest Gump».

– Vet du, Tom Hanks var og skjøt noen scener fra en film på vårt college, og vi fikk hilse på ham. Det var stort, han hadde jo ikke behøvd å gjøre det.

Men like stort er det visst å være i Norge, på Andøya og på Åse for filmstudentene fra «over there».

Det er noe de alltid kommer til å huske, og håpet er også å komme tilbake til Norge.

– Det vil vi virkelig, forsikrer Jason og Nathan, før prøvene begynner på grendehuset på Åse. De er et stykke unna LA…

annonse