annonse

– Dette blir formidabelt

1473416749272.jpg
– Det er så mange likheter i «Åpenbaringen» til mye av det som skjer i verden i dag, sier kulturkonsulent Sindre Wolf i Andøy. (Arkiv (Foto: Idar Ovesen)

ANDØY: – Det er helt formidabelt hvordan Åse-bygda legger til rette for teateroppsettinga «Åpenbaringen», sier en imponert kulturkonsulent Sindre Wolf i Andøy.

Idar Ovesen

– Bygda skal huse tyve personer over ti dager. De skal bo gratis hos folk på Åse, som også skal lage mat under øvingene, og drifte kantina under forestillingene.

Nei, det mangler ikke på engasjement på Åse, konstaterer en imponert, glad og forventningsfull kulturkonsulent Sindre Wolf.

– Du gleder deg?

– Veldig, svarer Wolf med ettertrykk.

Han har jobbet mye med forberedelsene til dette ganske unike prosjektet. Tenke seg til at ei hel teatergruppe kommer fra selveste Los Angeles for å spille seks teaterforestillinger i ei lita bygd i Andøy, som neppe mange «over there» har hørt om i det hele tatt.

Søker statister til «Åpenbaringen»  

Men det skjer altså. Lørdag om ei uke ankommer amerikanerne; 17 amatørskuespillere (som skal bli skuespillere) og tre i crewet. De gleder seg minst like mye som folk på Åse og kulturkonsulenten selv.

– Stort for dem også

– For dem er dette også veldig stort. Mange har aldri vært utafor USA, forteller Wolf om teaterstudentene fra Citrus college.

Bruce Olav Solheim, professor ved Citrus college i LA, har skrevet «Åpenbaringen» («The Epiphany»), som handler om hans egen slekt. Han har tilbragt mange ferier i Andøy, og kommer også over nå for å følge forestillingene, som Neil Weiss har regien på.

Stykket, som omhandler krig og vanskelige valg hos en Åse-familie i et nazi-okkupert Norge, blir nå «tatt helt heim». Det var Bruce Olav Solheim som selv spurte om det var interesse for det.

Like relevant i dag

– Vi måtte først snakke med Åse-samfunnet, men det har aldri vært noen tvil i prosjektgruppa om at vi ønsket dette. Temaets relevans til dagens situasjon er helt skremmende. Det er så mange likheter til mye av det som skjer i verden i dag, sier Wolf.

Samarbeidsprosjektet har fått støtte på begge sidene av dammen. Likefullt har det vanskelig latt seg gjennomføre uten den enestående støtten som bygda Åse har oppvist. Frivillige snekkere og håndtlangere skal bygge et helt lite hus for scenen. Idrettslaget stiller opp, og de proffe scenefolkene fra Teaterklubb 81 på Dverberg er selvsagt også med på begivenheten.

Publikum skal få sitte på amfi, så alle skal få se godt alt det som foregår på scenen.

– Og så er det også så artig at Andøy Historielag står bak programheftet, som skal selges under forestillingene. Det vil gi en kontekst til stykket, sier Wolf.

På de tre dagene onsdag 21. september, torsdag 22. september og fredag 23. september uke blir det forestillinger for skoleklasser på dagtid, og for publikum på kveldstid. Det kommer klasser både fra Øksnes og Hadsel, foruten Andøy. For øvrig kommer det å bli rift om billettene på kveldsforestillingene, så Wolf anbefaler alle å være tidlig ute. Billettene er nå lagt ut for salg.

Kulturutveksling

Oppsettinga er samtidig kulturutveksling på sitt beste. Flere av teaterstudentene har også foreldre som har innvandret til USA, og som kanskje har kommet fra trange kår.

– Dette er en stor reise også for dem, sier Wolf om studentene, som allerede har engasjert seg i andøysamfunnet.

– De har t-skjorter med «Bevar Andøya flystasjon» på, kan Wolf fortelle. Han håper at en får anledning til å vise gjestene litt rundt på øya når de ankommer på lørdag. For fra søndag skal det øves for fullt. Og så går teppet opp på Åse grendehus, onsdag 21. september.

annonse