annonse

– Jeg registrerte i alle fall at statsråden ikke avkreftet påstandene fra Navarsete

: Stein-Håkon Eilertsen i NOF. (Foto: Fredrik Sørensen)

ANDØY: Det ble hett da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og Liv Signe Navarsete (Sp) møttes til duell på NRK1 torsdag kveld.

Fredrik Sørensen

Forsvaret var tema i programmet Debatten på NRK1 torsdag kveld. Der stilte blant andre redaktør for Aldrimer.no, Kjetil Stormark. Stormark beskrev en krevende situasjon for det norske Forsvaret, og nevnte eksempelvis personellflukten ved Andøya flystasjon etter vedtaket om å flytte hovebasen for maritime patruljefly (MPA) til Evenes, noe som etter planen skal skje om få år.

Fra politisk nivå stilte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og forsvarspolitisk talskvinne i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete. Også i duellen dem imellom ble framtida til Andøya flystasjon tema.

– Bra

Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) roser NRK for å ha løftet fram den viktige forsvarsdebatten. Han synes også det er positivt at Andøya flystasjon ble tema.

– Det er både viktig og bra, sier han til Bladet Vesterålen.

Navarsete omtalte i debatten den vedtatte Andøya-nedleggelsen som en skandale. Det gjorde hun etter at programleder Fredrik Solvang hadde stilt spørsmål om blant annet alliert mottakskapasitet. Solvang viste til at både forsvarsministeren selv og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har beskrevet en ny og alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Solvang ville vite om det kanskje var på tide å bremse nå hva gjelder Andøya-vedtaket.

– Forsvarsministeren trakk derimot fram luftvernargumentet – igjen. Han sa at det var viktig å beskytte patruljeflyene med luftvern på Evenes, og at MPA-basen derfor skal flyttes dit. På nytt drar han altså dette kortet. Jeg har ikke kjøpt det før, og kjøper det ikke nå heller, sier Eilertsen.

Navarsete kjøpte heller ikke luftvern-argumentet til statsråden. Hun pekte også på planverket for alliert mottak – og slo i bordet med at USA på ingen måte vil være med på at Andøya skal legges ned og at det ikke skal være militær aktivitet der i framtida – hvilket er det som faktisk er vedtatt i gjeldende langtidsplan.

Navarsete hevdet at USAs standpunkt vil komme fram når regjeringa omsider får lagt fram planverket for alliert mottak, noe som ifølge Sp-toppen innebærer at Forsvaret likevel skal være til stede på Andøya i en eller annen form.

Alliert mottak

Stein-Håkon Eilertsen i NOF ser ikke bort ifra at Navarsete har rett i akkurat det.

– Jeg registrerte i alle fall at statsråden ikke avkreftet påstandene fra Navarsete, hverken hva angår at Andøya vil spille en viktig rolle i planverket for alliert mottak, eller hva angår hva USA mener om saken, sier han.

Eilertsen utdyper:

– Tvert imot dro han det nevnte luftvern-argumentet igjen, et argument jeg med all respekt trodde vi var ferdige med å diskutere knyttet til MPA.

Eilertsen mener også luftvern-diskusjonen må ses i lys av den nye sikkerhetspolitiske situasjon.

– Hvis Navarsete har rett, og Andøya likevel skal inngå i Forsvarets videre planverk, i strid med stortingsvedtaket fra 2016: Bør det ikke være luftvern der da? Hvis man skal ta vare på all infrastruktur – flystripene, operative flater, sheltere og hangarer – samtidig som det allerede er klart at E-tjenesten fortsatt skal være på Andøya. Er ikke dette også viktig å beskytte? Det vil vel også kreves noe beredskap på Andøya i form av ansatte, hvis dette er planen. Da er situasjonen at man i realiteten flytter kun flyene – og at flyene er det eneste som skal beskyttes. Det framstår underlig, og jeg føler behov for å stille spørsmålet, sier Eilertsen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse