annonse

Nå er Akrm og Younes bussjåfører

Bussjåfører
Bussjåfører: Younes Aljurd og Akrm Idris har all grunn til å smile. De har tatt bussjåførutdanning – og klarte det på første forsøk. (Foto: Fredrik Sørensen)

ANDØY: Akrm Idris og Younes Aljurd ønsker seg ei framtid i Andøy. Nå har de tatt utdanning som bussjåfører. – Det er her vi vil bo og jobbe, sier de.

Fredrik Sørensen

Behovet for bussjåfører øker voldsomt i hele landet. Samtidig sliter mange bosatte flyktninger med å få fast jobb. I slutten av september fortalte Bladet Vesterålen at Voksenopplæring og Integrering (VOI) i Andøy hadde startet et pionerprosjekt som høster applaus i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

I samarbeid med Buss & Vogntogskolen i Narvik – den eneste trafikkskolen i nordre Nordland og sør-Troms som tilbyr opplæring innen transportsektoren – ble det nemlig etablert ei skreddersydd bussjåførutdanning tidligere i høst. Tilbudet gir allerede resultater.

Klarte det

Ni elever fikk være med i første pulje. Torsdag denne uka kunne de to første slippe jubelen løs. Nå er nemlig Akrm Idris og Younes Aljurd bussjåfører.

– Det føles veldig bra, sier Idris til Bladet Vesterålen.

– Nå kan jeg søke jobb, stråler han.

Aljurd er også strålende fornøyd.

– Jeg er veldig glad nå. Jeg vil bo og jobbe her i Andøy, sier han.

Det vil også Idris.

– Jeg setter stor pris på at vi fikk være med på dette prosjektet. Vi har fått god hjelp underveis, og jeg har også fått mye støtte i lokalsamfunnet etter at Bladet Vesterålen skrev om utdanninga i oktober, sier han.

Stolt rektor

Rektor Stig K. Johansen er stolt av elevene. Han overrakte blomster til Idris og Aljurd fredag, i forbindelse med at det ble arrangert internasjonal kafé ved Lionshuset på Andenes.

– Det er veldig godt at de to første elevene er kommet i mål og har sikret seg «busslappen». Samtidig vet vi at flere er like rundt hjørnet. Denne satsinga har vært en suksess, slår han fast.

Johansen sier at man også har tatt lærdom av utfordringer underveis.

– Det har vært noen språkmessige utfordringer. Vi har ikke utført evalueringa ennå, men vi vil nok fokusere mer på språk og begreper i forkant av neste runde, sier han.

– For det blir flere runder?

– Ja, det håper og tror jeg, smiler rektoren.

Han sier at man nå vurderer å tilby utdanning for lastebil, i tillegg til buss.

– Vi har fått signaler fra næringslivet om at det er behov for det, sier Johansen.

Han håper lokalt næringsliv vil rekruttere elevene, som har et uttrykt ønske om å bli værende i Andøy.

– Det vil sikre Andøy arbeidskraft, og i tillegg får vi beholde dyktige og flotte folk som ønsker seg ei framtid her. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Johansen.

Stort behov

I dag utdannes rundt 300 bussjåfører i året. Samtidig går mange av dagens sjåfører av med pensjon de nærmeste årene. Urbanet Analyse har på oppdrag for NHO anslått at det trengs 1.000 nye bussjåfører årlig frem mot 2030, dersom de vedtatte politiske målene om å få nok folk til å reise kollektivt skal nås. Trolig trengs enda flere.

annonse