annonse

P-8 kan fases inn andre steder enn Evenes. Andøya vurderes

: De nye P-8 patruljeflyene skal ikke fases inn på Evenes. (Foto: Innsendt)

ANDØY: Forsinkelser i arbeidet med å bygge hovedbase for maritime patruljefly på Evenes gjør at innfasingen av de nye P-8-flyene må skje et annet sted.

Fredrik Sørensen

Det opplyser flere kilder overfor Bladet Vesterålen.

Forsvaret bekrefter på sin side at man nå vurderer andre alternativer enn Evenes.

– Ja, Forsvaret vurderer for tiden hvor P-8ene skal plasseres initielt fra første fly forventes å ankomme Norge i første kvartal 2022, inntil hangaren på Evenes er ferdig, sier orlogskaptein Per-Thomas Bøe, som er talsperson for Forsvaret.

I en e-post fredag morgen skriver Bøe at bygging av MPA-hangar på Evenes ifølge Forsvarsbygg er  i rute. Han bekrefter dog at man nå jobber med midlertidig lokasjon i påvente av ferdigstillelse på Evenes.

Kilder har overfor Bladet Vesterålen opplyst at det jobbes med tre konkrete alternativer: Andøya, Bodø og Gardermoen. Til det har Bøe følgende å si:

– Man har gått bredt ut, både innenlands og utenlands, og det er således flere alternativer som utredes. Siden man er midt i arbeidet, så ønsker man ikke å gå nærmere inn på alternativene på nåværende tidspunkt, sier han.

– Alternativene du nevner er også på blokken i dette arbeidet. Forsvarsdepartementet regner med å ha en avklaring på valg av midlertidig lokasjon før nyttår, legger Bøe til.

Bladet Vesterålen har spurt Forsvaret om hva som er årsaken til at man vurderer flere alternativer enn Norges eneste operative MPA-base – og om Forsvaret anser det å være en fordel å ta innfasingen på samme sted som man skal operere P-3 Orion parallelt i en overgangsfase, fram til P-8 er operativ og i full drift.

Disse spørsmålene har ikke Forsvaret besvart.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse