annonse

Sliter med å få flyene i lufta

Orion flyr lite
Orion flyr lite: – Min største bekymring nå er den daglige driften, hvorvidt vi evner å løse oppgavene vi er satt til, sier Stein-Håkon Eilertsen, tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) på Andøya. (Foto: Fredrik Sørensen)

ANDØY: Samtidig som forsvarsministeren fastslår at den sikkerhetspolitiske situasjonen i nordområdene har endret seg til det verre, flyr de norske overvåkingsflyene som skal følge med på den russiske aktiviteten lite. – Den daglige driften er min største bekymring, sier tillitsvalgt Stein-Håkon Eilertsen ved Andøya flystasjon.

Fredrik Sørensen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) holdt sin årlige tale i Oslo Militære Samfund mandag. Statsråden brukte mye av tiden til å snakke om det stadig mer utfordrende forholdet til Russland. Han omtalte vår store nabo i øst som hovedbekymring nummer én i årene som kommer, og var klar på at den sikkerhetspolitiske endringa vi nå ser får betydning for videre forsvarsplanlegging.

Ved Andøya flystasjon har man ikke bare fått en dupp i aktivitetsnivået det seneste året. I månedene før jul var antall operative tokt svært få, og langt fra de fem ukentlige som forsvarssjefen i utgangspunktet hadde bestilt i 2018.

Det har også vært lite flydur å høre på Andøya hittil i 2019. Det skyldes at Orion-flyene, av flere årsaker, i stor grad har stått på bakken. Ikke minst skyldes det en krevende personellsituasjon etter vedtaket om å flytte hovedbasen for maritime overvåkingsfly fra Andenes til Evenes.

– Vi har mistet mange kompetente medarbeidere, i alle ledd. Min største bekymring nå er den daglige driften, hvorvidt vi evner å løse oppgavene vi er satt til, sier Stein-Håkon Eilertsen, tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF).

Eilertsen mener, i likhet med Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H), at Frank Bakke-Jensens nyttårstale var god og presis.

– Det er bra at forsvarsministeren tar innover seg og bekrefter den nye sikkerhetspolitiske situasjonen. Jeg tolker det han sa i Oslo Militære Samfund mandag dit at man må se på situasjonen med nye øyne. Det er etter mitt syn tvingende nødvendig, sier han.

Eilertsen deler Bakke-Jensens oppfatning av at det er viktig med norsk tilstedeværelse i nordområdene.

– Vi må løse oppdragene selv. Derfor bekymrer det meg dypt at vi fløy lite i månedene før jul, og at vi flyr lite nå på nyåret. Vi driver marginalt, og er fryktelig sårbare, sier han.

– Hvor kritisk er situasjonen nå?

– Den er kritisk. Men vi prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Samtidig føler jeg at man fra høyere hold omsider begynner å vise litt vilje, at de ser viktigheten av leveransene fra Andøya, sier Eilertsen.

Han er spent på hva som kommer når Stortinget skal orienteres om alliert mottakskapasitet i løpet av vårsesjonen.

– Jeg håper det Stortinget blir orientert om gjenspeiler virkeligheta. At man har tatt innover seg hva behovene er og vil være framover, i hele Forsvaret, som følge av en ny sikkerhetspolitisk situasjon, avslutter Eilertsen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse