annonse

Stor øvelsesaktivitet i år: – Forsvaret trenger Andøya

Aktivitet
Aktivitet: – Behovet for trening i nordområdene er stort og ønskelig. Det er viktig at Norge er vertskap for storøvelser som de som skal gjennomføres i 2018, sier Stein-Håkon Eilertsen. (Foto: Fredrik Sørensen)

ANDØY: Forsvaret skal ha flere store øvelser i nord i 2018. – Det ville blitt utfordrende å gjennomføre planene om Andøya flystasjon var nedlagt, sier Stein-Håkon Eilertsen i Norges Offisersforbund (NOF).

Fredrik Sørensen

Bladet Vesterålen fortalte onsdag at 2018 blir et hektisk år ved Andøya flystasjon. Flystasjonen skal være vertskap for flere øvelser i år. I tillegg vil Andøya Test Center (ATC) ha flere tunge øvelser.

Les også: Varsler stor øvelsesaktivitet på Andøya

Pressekontakt Wanja Bordweich omtaler 2018 som det største øvelsesåret på mange år.

– Det blir masse besøk til Andøya, både i form av fly, fartøy og personell. Men det er vi jo bare glade for, sa Bordewich til Bladet Vesterålen tidligere denne uka.

Stein-Håkon Eilertsen, leder for Norges Offisersforbund (NOF) avdeling Andøya, sier det er positivt med stor aktivitet.

– Behovet for trening i nordområdene er stort og ønskelig. Det er viktig at Norge er vertskap for storøvelser som de som skal gjennomføres i 2018, sier Eilertsen.

Han mener det samtidig er betimelig å reise spørsmål ved om det er mulig å gjennomføre slike øvelser i nord uten infrastrukturen på Andøya.

– Har vi kapasitet til å være vertskap for slike øvelser om Andøya flystasjon legges ned? Jeg tror ikke det. Det vil bli veldig utfordrende, hvis det i det hele tatt er mulig, sier Eilertsen.

Han er klar på viktigheten av samtrening. Og samtrening blir det en del av i år.

Bladet Vesterålen har tidligere omtalt at Norge er tildelt ansvaret for NATOs største og mest synlige militærøvelse i 2018 – Trident Juncture. Den gjennomføres hvert tredje år, og det ligger an til at årets øvelse blir den største militære øvelsen som er gjennomført i Norge noensinne.

Øvelse Trident Juncture, som har base i Midt-Norge, kommer i tillegg til en rekke andre øvelser i landet.

– Det blir stor aktivitet på Andøya i år, slo pressekontakt Wanja Bordewich ved Andøya flystasjon fast denne uka – og det er noe tillitsvalgt Stein-Håkon Eilertsen ser fram til.

– Vi driver daglig med operasjoner i nordområdene. Vi har store arealer og infrastruktur tilgjengelig, og får gode tilbakemeldinger på øvelsene vi er vertskap for. Det er synd om man velger å ødelegge denne viktige ressursen. Forsvaret har behov for den, sier han.