annonse

Teppet går opp på Åse

Deler av ensemblet du blir bedre kjent med i «Åpebaringen»
Deler av ensemblet du blir bedre kjent med i «Åpebaringen»: Johannes Benjaminsen (til høyre bak) og Mette Spjelkavik Enoksen (til høyre foran) er eneste nordmenn på scenen. (Foto: Niklas Vollan Grav)

ANDØY: Onsdag 21. september går teppet opp for en enestående teaterbegivenhet på Åse.

Idar Ovesen

– Har du lyst til å oppleve den som kanskje blir den neste Tom Cruise eller den nye Jennifer Lawrence? skriver Svein Spjelkavik, lokal produsent fra Teaterklubb ’81 i en epost til Bladet Vesterålen.

Da bør du ta en tur til Åse denne uka, der det er klart for en helt spesiell teaterpremiere. Unge skuespillerstudenter fra Citrus College har inntatt grendehuset i bygda Åse. Sammen med Hollywood-instruktør Neil H. Weiss setter de opp teaterstykket «Åpenbaringen».

– Det er fantastisk å være her  

Fakta

Forestillinga «Åpenbaringen» («The Epiphany») handler om et hus på Åse der unge mennesker i møte med nazistenes okkupasjon av Norge tar helt forskjellige valg. Stykket ble satt opp for første gang i Los Angeles, der det gikk for fulle hus. Nå tar Andøy kommune i samarbeid med Åse IL, Åse Montessoriskole, Andøy historielag og Teaterklubb’81 stykket hjem til Åse. 15 unge skuespillerer fra den amerikanske orginalbesetninga er kommet til Åse.

– Billettsalget går godt. Det nærmer seg utsolgt til premieren, informerer Spjelkavik.

– Dette blir formidabelt  

Det er tre dagforestillinger og tre kveldsforestillinger. Dagforestillingene vises til elever fra Andøy, Hadsel og Øksnes, i samarbeid med Den kulturelle skolesekken.

Har gjort inntrykk

Besøket fra «over there» har gjort inntrykk både på de amerikanske studentene og andøysamfunnet. Slik formidler Svein Spjelkavik det hele:

– Lørdag kom 19 amerikanere til nabobygda mi, Åse. 15 av disse er unge teaterentusiaster mellom 18 og 28 år. De er kommet hit for å spille teaterstykket «Åpenbaringen» tre dager denne uka. De skal ikke bo på hotell, men hos vertsfamilier fra Åse. Syv flotte familier som åpner sine hjem for ungdommer de aldri har møtt før. Airbnb uten betaling og med full pensjon. Til å bli lykkelig av.

– En av jentene gråt da hun så scenen Åses befolkning har bygd på dugnad gjennom en uke med sene kvelder. Amfiet har plass til 128 tilskuere og er ikke mindre imponerende. Det er bygget spesielt for anledningen av nærmere 500 paller. Jeg pratet også med tre av jentene som hadde spist sitt første måltid på Andøya. De bare lo - hele tiden - for de kunne ikke tro hvor mette de hadde spist seg. En av de andre jentene kjørte jeg hjem til sin vertsfamile. Hun fortalte at hun hadde reist med fly for første gang på denne turen. Vi tar det for gitt at alle ungdommer har de samme muligheter som våre. Slik er det ikke, skriver Svein Spjelkavik.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse