annonse

To uker uten Orion-tokt i nord

: Personellsituasjonen ved Andøya flystasjon fortsetter å skape utfordringer. (Foto: Forsvaret)

ANDØY: Forsvarets Orion-fly har ikke fløyet overvåkingstokt i nordområdene på to uker. Det bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter overfor Klassekampen.

Fredrik Sørensen

Orion-flyene, som har base på Andøya flystasjon, har over tid slitt med å komme seg på vingene. Det i ei tid der russerne har økt tilstedeværelsen i nord. Å følge med på den stadig økende russiske aktiviteten er de norske overvåkingsflyenes viktigste oppgave.

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, har personellflukten fra Andøya etter nedleggelsesvedtaket i 2016 vært omfattende.

– Vi drifter på flaks, har hovedtillitsvalgt Stein-Håkon Eilertsen uttalt til Bladet Vesterålen ved flere anledninger.

Situasjonen har ikke bedret seg den seneste tida. Torsdag startet nok en russisk missiltest i norske nærområder, denne gangen i havet utenfor Lofoten. Øvelsen skal pågå fram til søndag, ifølge russiske myndigheter.

Om Orion kommer seg på vingene i dette tidsrommet er uklart.

– Det er drøyt to uker siden P3 Orion fløy operative tokt i nordområdene, skrev Forsvarets operative hovedkvarter til Klassekampen onsdag denne uka.

Avisa skriver nå det samme som Bladet Vesterålen over tid har gjort: Nedleggelsen av flybasen på Andøya og overgangen til nye overvåkingsfly har lagt et stort press på Forsvarets evne til å overvåke havet.

– Mange av de ansatte har sluttet, andre er nå i opplæring på nye fly, skriver avisa, og sikter til at en del personell er i USA for å bli med på overgangen til de nye P-8-flyene som skal erstatte dagens Orion-flåte. Stortinget har vedtatt at basen på Andøya skal legges ned når de nye P-8-flyene ankommer Norge i 2022.

I omtalen av den krevende personellsituasjonen på Andøya peker nå Klassekampen på at mange av dem som fortsatt jobber i overvåkingsskvadronen på Andenes har flyttet fra øya.

– Klassekampen erfarer at omkring halvparten av personellet nå pendler til Andøya for å gå på jobb, går det fram.

Det er ei drastisk endring fra tida før Stortinget vedtok å legge ned flystasjonen. Da var andelen pendlere svært lav – de fleste ansatte bodde nær basen.

Torbjørn Bongo, som er leder av Norges offisers- og spesialistforbund, uttrykker bekymring over situasjonen.

– Det er meget alvorlig at vi ikke får fly i lufta like før en russisk skyteøvelse, sier han til Klassekampen.

En medvirkende årsak til at overvåkingsflyene ikke har vært på vingene den seneste tida, er ifølge Aldrimer.no at en del personell har vært på øvelse i Skottland.

– Vi ber om forståelse for at vi ikke kan si hvilke kapasiteter vi bruker til å overvåke en hendelse mens den fremdeles pågår, sier major Brynjar Stordal, som er talsmann ved FOH, til nettstedet.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse