annonse

– USAs fortropp har ankommet Andøya

På plass
På plass: De første amerikanske mannskapene har landet på Andøya. Snart kommer også overvåkingsflyene P-8 Poseidon. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Forsvaret)

ANDØY: Ifølge Aldrimer.no har amerikansk personell som skal forberede deployeringen av inntil fem maritime P-8 Poseidon overvåkingsfy i løpet av juni nå ankommet Andøya.

Fredrik Sørensen

Nettstedet skriver at et amerikansk C-40A Clipper fra US Navy tok av fra Andøya i 14-tida torsdag, etter å ha satt av personell som skal forberede innkvartering og planlegge den amerikanske patruljeringsvirksomheten i nordområdene. Det betyr at de amerikanske overvåkingsflyene snart ankommer Andenes.

– Overtar

– Flyet hadde også med seg sonarbøyer som skal lagres på Andøya før inntil fem amerikanske overvåkingsfly rykker inn for å ta over deler av den maritime overvåkingen av Barentshavet, går det fram av artikkelen.

Bladet Vesterålen har gjentatte ganger omtalt den kritiske personellsituasjonen ved Andøya flystasjon.

Ifølge Aldrimer.no er det denne situasjonen som gjør at amerikanerne nå rykker inn.

– Etter alt å dømme er bemanningen på de norske P-3 Orion maritime patruljeflyene (MPA) så uttynnet at det ikke vil være mulig for 133 Luftving/333 Skvadron å avvikle ferie for de norske mannskapene uten at USA tar over deler eller hele jobben med å jakte på russiske militære marinefartøyer og ubåter i Barentshavet, skriver nettstedet.

– Har fått henvendelser

Torsdag kveld melder VG at Norge og USA skal inn i politiske samtaler om et økt amerikansk militært nærvær i Norge. Avisen har møtt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i Brussel. Der deltar han i et NATO-møte, og USAs forsvarsminister James Mattis er også til stede.

Det er ifølge avisen ikke kjent om de to forsvarsministerne skal ha egne møter under møtet torsdag eller fredag.

Bakke-Jensen bekrefter derimot at Norge har fått noen henvendelser fra USA om mer tilstedeværelse på norsk jord. Han vil imidlertid ikke uttale seg konkret om dette.

VG slår i artikkelen fast at Andøya kan bli base for økt amerikansk aktivitet. Heller ikke dette vil Bakke-Jensen kommentere.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse