annonse

– Vet fortsatt ikke hvorfor Andøya må nedlegges

: Flere støttespillere fra Andøya var møtt fram for å følge stortingsbehandlinga tirsdag. (Foto: Sunniva Bornøy)
: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen måtte svare for seg til riksmedia i vandrehallen tirsdag ettermiddag om det endelige vedtaket. (Foto: Sunniva Bornøy)

OSLO: – Vi kan ikke gi tapt for manipulasjoner, konstruerte argumenter og fiktive tall, sa Hilde Flobergseter etter stortingsmøtet tirsdag.

  • Sunniva Bornøy

Et historisk flertallsvedtak sørget tirsdag for at regjeringa nå kan begynne utfasinga av MPA–flyene på Andøya flystasjon og bygge opp den vedtatte enebaseløsninga på Evenes, som skal stå klar i løpet av 2022.

Likevel sås det fortsatt stor tvil rundt beslutningsgrunnlaget, både i forhold til budsjettramme, areal og behovet for luftvern. Noe som kom svært tydelig fram under stortingsmøtet tirsdag 5. juni:

– Dette er en av de dårligst fundamenterte vedtakene i nyere tid. Dere river fra Andøya et topp fungerende fagmiljø, og sørger for kompetanseflukt, sa Liv Signe Navarsete til regjeringa og Ap fra talerstolen.

: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen måtte svare for seg til riksmedia i vandrehallen tirsdag ettermiddag om det endelige vedtaket. Foto: Sunniva Bornøy

– Vikarierende argumentasjon

SVs Audun Lysbakken snakket om at luftvernargumentet har vært et kronargument for regjeringa og Ap, men at det i realiteten er vikarierende argumentasjon:

– Dette er alvorlig, fordi det har stått så sentralt i argumentasjonen hele veien. Hvis dette argumentet ikke gjelder i en krig- og krisesituasjon, er det helt utenfor å vedta dette forslaget. Kostnadsbildet er fortsatt ikke klart. Det er grunn til å frykte at det vedtaket flertallet er med på i dag, er kostnadsoverskridelser vi ikke vil være tjent med. Det rammer et helt lokalsamfunn. Folket i Andøy hadde fortjent bedre.

Full støtte til Andøya

Knut Arild Hareide (KrF), Per Espen Stoknes (MDG), Wilfred Nordlund (Sp), Geir Adelsten Iversen (Sp) Emilie Enger Mehl i (Sp), Marit Arnstad (Sp), Sandra Borch (Sp) og Siv Mossleth (Sp) ga sin fulle støtte til folket på Andøya. Iversen uttalte:

– Dette er et løp som har overvurdert kostandene ved å drifte på Andøya og undervurdert kostnadene ved å bygge opp på Evenes. All ekspertise sier at Andøya ligger best geografisk til, med havet på alle sider. De har en fullt operativ flybase med all basestruktur på plass og areal med muligheter for utvidelse. I løpet av seksti år har de bygd opp et fantastisk dyktig fagmiljø som har utført sitt samfunnsoppdrag på best tenkelige måte.

Borch var ikke nådig i sin kritikk:

– Dette vedtaket vil være et historisk feilgrep fatta på et skremmende dårlig beslutningsgrunnlag. Flertallsbeslutninga til Høye, FrP og Ap kan i dag vise seg å tappe Forsvaret for flere milliarder og redusere Norges forsvarsevne betraktelig. En trist dag for Nord-Norge.

Siv Mossleth var heller ikke myk i sine betraktninger:

– Aps forslag om at Andøya flystasjon skal være forsterkningsbase for alliert mottak, er en avledningsmanøver og et nytt overgrep mot lokalbefolkninga. De svekker istedenfor å styrke norsk forsvarsevne i dag.

Uklare og ufullstendige svar

Svarene opposisjonen fikk av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under spørretimen var begrenset. Nordlund spurte om det var behov for oppgradering av banesystemet på Evenes, hvorpå Bakke-Jensen svarte at «jeg har ikke inngående tallkunnskap om dette, men disse utgiftene er tatt med i beregninga». Navarsete spurte om forsvarsministeren kan være helt trygg og sikker på at det norske forsvaret er i stand til fullt ut å overvåke Barentshavet med P-8. «Det er ikke uvanlig å ha allierte som er her for å øve», var svaret Bakke-Jensen ga. Lysbakken sa:

– Dette med luftvern ble ikke klarere for meg. Det skal ikke operere MPA under høyintensitetsøvelser på Evenes?

– Det vil være en operativ vurdering, svarte forsvarsministeren.

Både Navarsete og Nordlund var tydelig frustrert over svarene de fikk:

– Det er trist at man ikke får svar på hva P-8 skal gjøre på Andøya, om de er der midlertidig, eller om de skal fortsette, sa Navarsete.

– Jeg noterer meg at statsråden ikke klarer å svare på konkrete spørsmål, noe som er lite tillitsvekkende, sa Nordlund.

– Smertefulle, men nødvendig

Som et generelt svar på spørsmålene i spørrerunden sa Bakke-Jensen at «vi gjør endringer som er smertefulle, men nødvendige. Vi har brukt mye ressurser for å sikre oss at vi er på rett vei. Det har vært gjort en grundig prosess i denne saken».

Hårek Elvenes (H) i Utenriks- og forsvarskomiteen uttalte at «mye er sagt i dag, og mye skal få lov til å ligge. At opposisjonen uttrykker at de har begrensa tillit til forsvarssjefen, er alvorlig».

– Vi gir oss ikke

Etter stortingsmøtet fikk Bladet Vesterålen en prat med BAFs Hilde Flobergseter, som ikke er overrasket over noe som helst.

– Var dette den endelige spikeren i kista for Andøya flystasjon?

– For oss så er det ingen forskjell på dagen i dag kontra 15. november 2016. Det er ikke noe nytt her. Det er det samme vedtaket vi har kjempa mot. Fordi det ikke er noe nytt, så sitter vi ikke og er så lei oss som vi var da. Å sitte å høre på Anniken Huitfeldt, at hun fortsatt ikke har forstått hva luftvern er, da blir det liksom helt meningsløst. Jeg skulle gjerne møtt hun i en debatt om luftvern hvis jeg hadde fått muligheten til det. Enten spiller hun at hun ikke kan noe om det, eller så kan hun ikke noe om det. Og begge deler er like ille når du skal fronte noe, og spesielt de argumentene.

– Nei, men vi gir oss ikke vi.

– Nordlund imponerer

– Kan du si noe om opptredenen til både regjeringa og opposisjonen i dag? Hvem synes du talte Andøy flystasjon sin sak best?

– Jeg må jo si Wilfred Norlund. Han imponerer meg veldig, han har vært veldig dyktig med å stille spørsmål og når han får svar, så sitter vi jo igjen med enda flere spørsmål etter det, istedenfor å få en trygghet og forstå hvorfor Andøya må nedlegges. For det vet vi ikke etter to år. De ansatte vet ikke det. Det ønsker vi å finne ut av.

– Kan ikke gi tapt for manipulasjoner

– Kan du på vegne av Bevar Andøya Flystasjon, 333-skvadron og resten av Andøya flystasjon si noe om hva som var deres tanker i forkant av dette møtet?

– Det vi har fått tilbakemelding fra Norges Offisersforbund om, er at de fortsetter kampen. Vi kan jo heller ikke legge ned kampen, vi. Det er jo ikke bare Andøy-samfunnet, det er så mange nivåer i saken som er utfordrende for demokratiet, og det har noe med at vi ikke kan gi tapt for manipulasjoner, konstruerte argumenter og fiktive tall, for da har vi virkelig tapt. Da taper vi ikke bare for en person som har bedre argumenter enn deg, men vi taper for en som ikke er troverdig og ærlig.

– Bredt engasjement

– På den andre siden: Er det noen vits i å dvele videre ved dette vedtaket nå som Andøya har fått omstillingsmidler og det er tanker om å få i gang flere store prosjekter som kan skape betydelig med arbeidsplasser?

– Jeg vet ikke om noen prosjekter som er starta i gang. Jeg ser ingenting til det, men det er jo ikke vår jobb da. Det er jo noe politikerne i kommunen må holde på med.

– Og vi må jo huske: Det er jo bare litt over to tusen mennesker som er medlemmer fra Andøy kommune på BAF-siden vår. Det er jo mest utenfra kommunen, så vi har et veldig bredt engasjement, fra hele landet.

Tro på at saken kan snus

– Tror du at vedtaket kan snus ved en eventuell rødgrønn regjering igjen?

– Det er jo ingen som vet hva som kan snu et vedtak, men et vedtak er et vedtak. Det kan komme et nytt vedtak som sier noe annet. Den sikkerhetspolitiske situasjonen kan bli at vi må bruke Andøya. Vi vet jo ikke noe om framtida, men det kan være andre ting også, som kanskje ikke går direkte politisk, som faktisk kan få snudd denne saken, avsluttet Flobergseter.

– Store diskusjoner innad

Bladet Vesterålen tok også en prat med Kjell-Børge Freiberg tirsdag, over telefon.

– Hvorfor er det så viktig for FrP å legge ned Andøya flystasjon?

– Det fremgår av det forsvarsforliket som er, at man ønsker å kraftsamle på Evenes. Det er det partiet har lagt til grunn når man er med på forliket som det er.

Det er ikke å legge skjul på at det har vært store diskusjoner innad i FrP også, om Andøya flystasjon. La meg få presisere at Dagfinn Olsen møtte for votering, og stemte mot nedleggelse av Andøya flystasjon, da forliket var vedtatt.

Glimret med sitt fravær

«Fremskrittspartiets totale stillhet vil være notert i denne saken», sa Lysbakken da han gikk av talerstolen etter spørretimen.

Til det svarer Freiberg på telefon fra Helgeland noen timer senere:

– Man får bare se på det som man vil at jeg var i Sandnessjøen i debatt på konferansen Offshore Nordland da vedtaket skulle fattes.

– Hvorfor har Nordland FrP vært så totalt fraværende i saken?

– Jeg mener at vi ikke har vært fraværende, men ført diskusjoner i de fora som har vært naturlig å føre de i. Det har vært ganske knallharde diskusjoner i forkant, og for så vidt også i ettertid, når kvalitetssikringa kom.

– Uansett må jeg må være ærlig og si det jeg tror: At Andøya flystasjon kommer til å bli lagt ned. Og så kommer historia, når den skal skrives, til å vise om kostnadsestimatene var rett, og om det var tilstrekkelig plass på Evenes.

– En stortingsrett å gjøre vedtak

– Forstår du Andøya-befolkninga sin frustrasjon?

– Jeg skjønner selvfølgelig godt at dette er et vedtak som man ikke ønsker og stiller spørsmål ved. Men nå er det jo en gang nasjonalforsamlinga som bestemmer dette.

I et demokrati er det en stortingsrett til å gjøre vedtak, selv om det ikke alltid er kloke vedtak, som Solsvik har sagt tidligere.

– Hva tenker du om Andøyas framtid nå?

– Jeg opplever at det er en kraft i Andøy-samfunnet, der det absolutt er en framtid. Jeg bare konstaterer at det jobbes godt fra kommunen sin side med Jonni i spissen, som jeg har god kontakt med. Og Andøya Space Center og NAROM er jo fantastisk spennende.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse