annonse

Viser rundt på basen i sommer

Blokkhus
Blokkhus: De som monterer raketter på utskytingsramper oppholder seg i en sikker sone og overvåker rampen fra utskytningsområdet.
Telemetriavdeling
Telemetriavdeling: Data sendes ned fra rakett eller ballong og tas i mot med store parabolantenner og radioutstyr.
Science Center
Science Center: Her sitter forskerne i forkant av rakettkampanjene og følger med på forhold i vær og romvær. (Alle (Foto: Narom)

ANDØY: Fordi Romskipet Aurora på Andøya er under utvidelse og ikke kan benyttes som besøkssenter i sommer, har gjengen i Oksebåsen lagt opp til et annet spennende tilbud i ferien.

  • Sunniva Bornøy

– Årsaken til dette er at Romskipet Aurora går et utrolig spennende år i møte. Vi skal bygge ut senteret og utvide tilbudet vårt i løpet året. Vi får et nytt oppdrag med Romskipet – reisen til Mars. Vi får også en ny og utvidet butikk og kafé. Og vi vil også få en ny etasje i utstillingsdelen vår med nytt og spennende innhold. Denne utvidelsen krever at Romskipet Aurora vil være stengt i en periode. Vi gleder oss til å ta imot deg i nye lokaler i februar 2020, sier kommunikasjonsrådgiver Ørjan Vøllestad i Narom.

For både lokale og turister

Fra og med 17. juni til 16. august har alle muligheten til å besøke Andøya Space Center hver dag. Her legges det opp til et program hvor man kan besøke alle de viktigste fasilitetene knyttet til en ekte rakettoppskyting. I tillegg får gjestene se den flotte nordlysfilmen, som er en del av pakken.

– Det er ganske spennende at vi åpner opp i ulike fasiliteter i sommer som i utgangspunktet er lukket for publikum. Dette tilbudet kan være en fin anledning for lokalbefolkninga til å bli bedre kjent med sin egen lokale bedrift, oppfordrer Vøllestad.

Omvisning på Space Center

– Vi tar deg med på en runde innom de viktigste fasilitetene og områdene som inngår i våre rakettkampanjer. Dette inkluderer kontrolltårnet, science centre, telemetri og utskytningsområdet. I tillegg får du se hvor den aller første romraketten, Ferdinand 1, ble skutt opp fra i 1962. Disse områdene vil under en kampanje være stengt og ikke tilgjengelig, så dette er en god sjanse til å få bli kjent med Norges eneste base for utskytning av forskningsraketter, sier Vøllestad.

Nordlysfilmen

Den kjente solforskeren Pål Brekke har i samarbeid med Andøya Space Center laget en unik film om fysikken, historien og forskningen rundt nordlyset. Filmen viser blant annet hvordan raketter fra Andøya Space Center blir brukt i utforskningen av nordlyset.

Andøya Space Center hjelper forskere og ingeniørbedrifter med å utføre rom- og atmosfæreforskning samt å teste ny teknologi. Ved hjelp av forskningsraketter, ballonger, ubemannede fly og vitenskapelige bakkeinstrumenter samles det inn forskningsdata innenfor romvær, atmosfæreforskning som for eksempel nordlyset, og mange andre områder.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse