annonse

– Det viktigste for oss er å slå Myre skole

Tiende klasse i Bø
Tiende klasse v Bø ungdomsskole: Tiende klasse v Bø ungdomsskole Erik Hansen, Nicklas Johnsen og Andrine tar selfie til Klassequiz-sida hos NRK, prorgramleder Lise Forfang Hagen til høyre er klar til dyst. (Foto: Mareno Leonhardsen)

Bø ungdomsskole nådde ikke toppen i NRKs Klassequiz denne gang, slik Risøyhamn klarte. Men Bø-elevene lot ikke dét ødelegge dagen. – Vi håper å slå Myre. Det er det viktigste.

Mareno Leonhardsen

Før Lise Forfang Hagen startet opptaket, fikk elevene gjette på innholdet i et glass plastperler, som kunne skille ellers like poengresultat i konkurransen. Det er fortsatt ukjent hvor mange som egentlig er i glasset.

Uventet

Andrine Ellingsen Haug, Nicklas Johnsen og Erik Hansen representerte tiende klasse i Bø, med Marte Strand som reserve.

– Det ble med 6 poeng av 12 mulige?

– Vi er egentlig ikke fornøyd, vi trodde nok det ville gå bedre. Vi ventet spørsmål fra pensum og samfunn, – som «Knut Hamsun-spørsmål», men fikk flere spørsmål om ting vi ikke har greie på. Da meldte jernteppet seg på andre oppgaver.

– Men sånn går det. Man får bare bite i seg skuffelsen. Vi får være glad på vegne av de som går videre i konkurransen, sier Andrine til Bladet Vesterålen.

«NA»

Første kategori er kalt NA, og det gjelder å vite hvilken by bryllupet sto, der Jesus gjorde vann om til vin. Nazaret er nærliggende. Men underet viser seg å ha skjedd i Kana.

I hvilken Disney-film blir vi dessuten kjent med firbeinte Nala? Og i hvilken europeisk by ligger Natos hovedkvarter? Berlin, Brüssel eller London? Brüssel kommer kontant, men det blir med dette ene poenget på første spørsmål, – uten at deltakerne mister humøret.

«BR»

Andre kategori er kalt BR. Her skal elevene gjette hvilket organ bronkiene ligger i kroppen. Hvor ligger bydelen Bronx? Paris, London eller New York? Og hvilket grunnstoff har betegnelsen BR? Svaret brom gir et poeng også i denne kategorien.

«C»

I tredje kategori er nøkkelordet kort og godt C. Hva slags ord på c betegner innbakt pizza? Jo, calzone. Hvilket bilmerke har C-klasse? Hva er cantaloupe? Krydder, kattedyr eller melon?

«Bjørn»

Fjerde og siste kategori er Bjørn. Hva heter sjefen i Norwegian til etternavn? Hvilken Bjørn fra Nannestad er mange ganger olympisk mester på ski og en av Gutta på tur? Men dette var ikke Bjørndalen. Men at det er Bjørnstjerne Bjørnson som skrev teksten til «Ja vi elsker», var laget kjent med.

– God innsats

– Elevene gjorde en hederlig innsats, sier Torill Ditlevsen, og legger til at man skal ha litt flaks med spørsmålene for å hevde seg.

Ditlevsen er fornøyd med elevenes opptreden.

– Jeg er vel litt overrasket over at de fikk så mange spørsmål de ikke hadde peiling på.

Sterke sider

På forhånd hadde laget pekt ut geografi, historie og sport, som områder laget følte seg trygge i.

– Har dere pugget ministre og departement også?

Jo, det er i boks, forteller elevene før konkurransen. Andrine viser på ei liste hvilke hun har satt seg spesielt godt inn i.

– Men personer fra 70-tallet og musikk fra 50- og 60-tallet kjenner jeg lite til, sier Andrine og nevner flere eksempler.

– Du har jo full kontroll, sier Erik, til hennes oppramsing av fordums artister.

Har øvd

Klassekamerat Truls Skog Pedersen forteller at deltakerne er valgt ut ved at de som kunne tenke seg å representere klassen har sagt seg villig, og blant disse har det vært litt kunnskapskonkurranse for å velge hvem som skulle representere, og så øvd litt.

– Blandinga vi har fått med i konkurransen er god, sier Truls.

I forkant av opptaket i Bø hører elevene på sendinga fra Risøyhamn, som gjør det svært godt.

– Ble dere skremt av å høre resultatet fra Risøyhamn?

– Ja, vi innser at vi må ha fullt hus, slo Nicklas fast før det braket løs.

Tiende klasse i Bø
Tiende klasse i Bø: Tiende klasse v Bø ungdomsskole Erik Hansen, Nicklas Johnsen og Andrine tar selfie til Klassequiz-sida hos NRK, prorgramleder Lise Forfang Hagen til høyre er klar til dyst. Foto: Mareno Leonhardsen

Omfattende

Quizen fra Bø ble sendt i distriktssendinga fredag morgen og i reprise på ettermiddagen.

468 skoler er med når NRK for sjette år på rad arrangerer Klassequizen, en konkurranse for tiendeklassinger. 28 skoler i Nordland har meldt seg på og de beste lagene skal til slutt kjempe om hvem som skal representere fylket i landsfinalen, to skoler fra Nordland.

Elevene fra Myre skole gikk på lufta torsdag. – Fem poeng er bedre enn null

Elevene ved Myre skole i Øksnes skulle gjerne fått flere enn fem poeng, men var likevel fornøyde med egen innsats.

Helena Norlunn Olsen, Martin Arntzen og Sarah May Hagan fra Myre skole representerte skolen. Tross et middels resultat var elevene likevel fornøyde med egen innsats i Klassequizen, melder NRK. Øyvind A. Sæterstrand var reserve til laget.

Tirsdag kan vi høre hvordan Hadsel-laget klarer å hevde seg i konkurransen, som siste lag i Vesterålen.