annonse

Ladestasjon på plass i Bø

: Montør Marius Kristiansen fra El-Team på Sortland og kjøpmann Jan Andersen i Vinjegården og Spar ved den nye ladestasjonen. (Foto: Mareno Leonhardsen)

BØ: En ny ladestasjon for el-biler står snart klar på Vinje i Bø. – Vi skal i hvertfall ha dette på plass til månedsskiftet. Jeg håper det kan bidra til at kunder handler litt mens de lader, sier Jan Andersen i Vinjegården.

  • Mareno Leonhardsen Mareno@blv.no

Stasjonen er montert, og onsdag ble stadig mer koblet til.

– Planen er å steinsette området og merke de fire plassene som blir reservert. Anlegget kan lade fire biler samtidig. De raskeste strømuttakene er på 50 kW, de øvrige på 22 kW.

– Men skal fire biler lade samtidig, må man ikke parkere på nordnorsk vis, sier montør i El-Team, Marius Kristiansen muntert. Han har tidligere satt opp et lignende anlegg på Esso Havna i Sortland.

Jan Andersen forteller at det koster 1,1 millioner, der Enova har gitt tilskudd, og inklusiv et bidrag til transformatoren like ved, samt grunnarbeidene.

– Dette er framtida, slik det styres politisk. men mange etterspør ladestasjon og jeg skal ikke underslå at jeg synes det er interessant – også med miljøaspektet.

I Norgesgruppen, som Spar hører inn under, har denne tenkinga gjort inntog for lenge siden, med distribusjon med el-biler, miljøbevissthet og med solcelledrevet lager.

Ladetidene avhenger av batteri og kjøretøy, men de to antyder mellom 15 og 30 minutter for ei hurtiglading.

Stasjonen har fire typer uttak, og lyser miljøvennlig grønt på parkeringsplassen.

Den er utviklet og skal drives av selskapet Fortum, som tilbyr ulike betalingssystemer for lading, apper og brikker.

Dette blir spennende. Jeg synes det ser ut til å bli veldig bra, sier Jan Andersen.

annonse