annonse

Mindre støy ved Gaukværøy

: Oppdrettsflåten Toimi skal bråke mindre ved Gaukværøya. (Foto: Sam Antonsen)

Egil Kristoffersen og sønners oppdrettsplattform Toimi ved Gaukværøy får ei hybridløsning som strømforsyning, som gjør at motorene skal stå avslått 90 prosent av driftstida. Resten går på batterier.

Mareno Leonhardsen

– Vi ønsker å påvirke miljøet rundt oss minst mulig, og reduserer bruken av fossil energi gjennom optimalisering av aggregatdrifa på flåten «Toimi», sier daglig leder Eva Maria Kristoffersen i Egil Kristoffersen og Sønner AS.

Batteridrift vil gi mindre behov for kjøring av aggregatene i flåta og gir lange perioder med stille drift. Lokaliteten ligger i god avstand til land og har ikke enkelt mulighet for landstrøm i dag.

– Vi mener at det er viktig å være smart, i forhold til ressursbruk i alle ledd og dette er et skritt i riktig retning når det gjelder energi hos oss, sier Kristoffersen i ei pressemelding.

Fra heldøgns til to timer

Fjord Maritime AS i Bergen har utviklet hybridløsningen til havbruksnæringen, som reduserer gangtida til dieselgeneratoren på fôrflåta med inntil 90 prosent.

– Vi er svært glad for at Egil Kristoffersen og Sønner har falt ned på vår løsning for elektrifisering av fôrflåtene. Det er tilfredsstillende at vi har klart å frem et konsept som både er driftssikkert og bidrar til det grønne skiftet i havbruksnæringen, sier Vidar Rabben, daglig leder i Fjord Maritime AS i ei felles pressemelding.

Bedre for miljøet

Hybridystemet fra Fjord er designet som ei plug-and-play-løsning som lett kan tilpasses de fleste fôrflåter, uansett design, enten montert i maskinrom eller kontainer på dekk.

- Kraftproduksjonen går fra å være et manuelt system, til et helautomatisert system, der gangtiden til generatorene går fra 24 timer gjennom et driftsdøgn, helt ned til to timer. Generatorene går alltid med optimal virkningsgrad under drift for å generere maksimalt antall kW per liter diesel, reduserte servicekostnader, kraftig reduksjon av klimagassutslipp og et sunnere arbeidsmiljø, lover Fjord Maritime.

Nordland fylkeskommune har fremdeles ikke godkjent lokaliteten, men venter på Fylkesmannens behandlig av de siste reaksjonene som er til ankebehandling.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse