annonse

Sikrere strøm til Bø

: Prosjektlederne Sindre Heimly Brun i Vesterålskraft, Tom Ringstad i Ottar Bergersen og Sønner og Knut Arne Aasan i Linka hadde befaring på linja tirsdag, og avtalte den siste småpussen på anlegget. (Foto: Mareno Leonhardsen)

Kraftlinja som nå er ferdig, vestover fra Ånnfjorden til Bø gjennom Teistpollskaret til Ryggedalstunellen, skal gi mer stabil strøm til Bø i framtida.

Mareno Leonhardsen

Den tre kilometer lange kraftlinja skal gjøre det unødvendig å mørklegge hele Bø, når det skal arbeides på strømanlegget i Ryggedalstunellen.

Utdatert

– At vi får sjaltet ut den gamle transformatoren på Ånnfjord-sida av tunellen, er en ekstra bonus. Det er andre krav til elektroinstallasjoner og til strømnettet nå enn da tunellen ble bygd i 1980, sier prosjektleder Sindre Heimly Brun i Vesterålskraft til Bladet Vesterålen.

Tunellstrøm

Den 22 kilovolts høyspentlinja til mellom tre og tre og en halv million kroner skal forsyne tunellen med strøm til lys og signalanlegg.

– Det er kjent at Statens Vegvesen har planer om å oppgradere anlegget i tunellen, men i påvente av dette skal vi montere denne transformatoren på platået utafor tunellåpninga, forklarer Brun.

– Når denne skal kobles inn og overta strømforsyninga i stedet for den gamle, blir hele Bø kommune mørklagt ei tid, mens vi skifter over.

Naturvennlig

For Vesterålskraft har det vært et poeng at kraftlinja skal gjøre minst muilig av seg i naturen. Derfor er ikke stolpene høyere og mer ruvende enn nødvendig, og vi har brukt en isolert kabel med alle tre fasene samlet i ett – en såkalt fxel-kabel, ulikt det som er vanlig i høyspentlinjer: tre separate faser hengende i travers på doble røys.

– Disse stolpene er svarte og mørke i dag på grunn av impregneringa, men vil lysne når været har fått slitt litt på dem. Vi er veldig fornøyde med arbeidet som entreprenøren Linka har gjort, og deres underentreprenør Ottar Bergersen og Sønner, sier Sindre Heimly Brun til Bladet Vesterålen.

– At vi har fått gjort arbeidet på vinterstid gjør arbeidet mer skånsomt mot terrenget enn arbeid på barmark. Og Bergersen har utført arbeidet i god tid før den avtalte tidsfristen, legger Knut Arne Aasan i Linka til. Selve stolpe-reisinga begynte i god tid før påske, etter ei tid forberedende arbeid, forteller karene. 

annonse