annonse

2 mill. til Neptun

2305 tjj5FolkemoteA.jpg
Neptun (Foto: Tor Johannes Jensen)

HADSEL: Neptun sildoljefabrikk på Melbu får to millioner kroner fra Riksantikvaren.

Idar Ovesen

Riksantikvaren har fordelt årets tilskudd til istandsetting og vedlikehold av utvalgte tekniske og industrielle anlegg.

– 15 utvalde tekniske og industrielle anlegg får støtte gjennom en fast post i statsbudsjettet til istandsetting, forvalting, drift og vedlikehald, går det fram av pressemeldinga.

– Industrilokale og tekniske anlegg har hatt mykje å seie for næringslivshistoria i Noreg. Vi ønskjer at publikum også i framtida skal få oppleve denne delen av historia, derfor er målet vårt å ta vare på eit utval viktige industrianlegg, seier riksantikvar Jørn Holme.

Folldal kobbergruver

Folldal kobbergruver i Hedmark frå 1748, som i dag er eit aktivt museum, er årets store satsing. Folldal gruver får seks millionar kroner, og blir ferdig restaurert i år.

Riksantikvaren har òg prioritert Rjukanbanen, som vart skriven inn på UNESCOs verdsarvliste som del av Rjukan-Notodden industriarv i sommar. Rjukanbanen får over ni millionar kroner.

Atlungstad brenneri (3,8 millionar) og Bredalsholmen verft (4,8 millionar) er òg blant budsjettvinnarane i år.

I tillegg til dei 15 utvalde anlegga har nokre andre tekniske og industrielle kulturminne fått støtte til istandsetting. Eit av desse er Vigsnes gruver på Karmøy, som får 2 500 000 kroner, heter det til slutt i pressemeldinga.

Neptun er altså også tilgodesett, med et beløp på kroner 2.017.999,-.

Da Neptun sildeoljefabrikk ble etablert i 1910, var den landets mest moderne sildoljefabrikk. I dag holder Norsk fiskeindustrimuseum til i de gamle produksjonslokalene.

Formålet

Formålet med Neptun sildoljefabrikk i bevaringsprogrammet for tekniske og industrielle kulturminner er å sikre en representant for den industrielle fiskerinæringen og foredling av fiskeråstoff, fra siste del av 1800-tallet og utover på 1900-tallet, grunngir en bevilgninga på vel to millioner kroner.

Samla søknadssum i 2016 var rundt 157 millioner kroner. Riksantikvaren hadde rundt 54 millioner kroner til fordeling, som dekker rundt 34 % av den samla søknadssummen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse