annonse

4.000 prosjekt var vurdert. Den historiske båten fra Vesterålen var ett av seks som gikk gjennom nåløyet

1500879496501.jpg
DS «Børøysund» i Børøysundet under besøket i Vesterålen i 2016. (Foto: Tor Johannes Jensen)

Tor Johannes Jensen

Den gamle VDS-damperen DS «Børøysund» blir presentert i ei ny bok. Det er Kulturminnefondet som gir ut boka «Innblikk», der fotograf Tom Gustavsen gir leserne visuelle historier fra seks av prosjektene Kulturminnefondet har støttet.

Han har reist omkring til seks av de beste eksemplene på kulturminnevern blant over 4.000 prosjekt for å fange eierne og særegenhetene ved deres kulturminner i flere blinkskudd.

Ett av dem er altså DS «Børøysund», som ble bygget i Trondheim som passasjer- og slepebåt for VDS på Stokmarknes. Siden Norsk Veteranskibsklub kjøpte skipet og restaurerte det på 1980-tallet, har fartøyet ligget i Oslo og blir brukt til turer for publikum og ulike kulturarrangementer.

– Jeg er veldig takknemlig for å få jobbe med så spennende prosjekter der man får muligheten til å dykke inn i andre menneskers liv og drømmer, sier fotograf Tom Gustavsen.

En viktig oppgave for Kulturminnefondet er å motivere og engasjere enda flere eiere til å interessere seg for kulturminnevern, og det er en del av tanken bak dette bokprosjektet.

De andre prosjektene er Karlslyst gård i Hommelvik i Sør-Trøndelag, som har fått støtte til å sette i stand sommerfjøset og vognbua; laksevillaen Nyheim Lodge på Gjøra i Sunndal i Møre og Romsdal, som forteller historien om engelsktida på 1800- og 1900-tallet; Kalven seter i Vågå, som er restaurert med åtte bygg og står åpent for publikum; Hovelsrud gård ved Mjøsa i Ringsaker i Hedmark, der hagen fra 1800-tallet er gjenskapt; og Engøyholmen kystkultursenter på en holme i Stavangerfjorden, der skoleelever og voksne i arbeidstrening skaper samhold rundt fartøyvern og kystlandskapet.

– Dette er en helt ny måte for Kulturminnefondet å presentere sitt arbeid på. Vi ønsker å gi folk et innblikk i seks helt enestående prosjekt som vi er så heldige å få være med på å sette i stand, og håper at «Innblikk» kan være en inspirasjonskilde for andre eiere av kulturminner, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.

Bjørgen presiserer at vern gjennom bruk er et viktig virkemiddel for Kulturminnefondet, og der det blir en fornuftig bruk i et kulturminne, er eieren enda mer motivert og vil med større grad av sannsynlighet ta vare på kulturminnet i framtida.

Børøysund er tilbake  

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse