annonse

Brukte et år på å komme tilbake

Mener demokratiet trenger frikjøp
Mener demokratiet trenger frikjøp: Gruppeleder for Høyre i Hadsel, Lina Vibe, søker om fritak fra sine politiske verv, et år etter at hun ble utbrent på grunn av kombinasjonen mellom arbeid, utdanning og politikk. Hun tar til orde for frikjøp av lokalpolitikere. (arkivfoto) (Foto: Tor Johannes Jensen)

HADSEL: Gruppeleder for Høyre i Hadsel kommunestyre, Lina Vibe, søker om fritak fra sine politiske vervene etter å ha blitt utbrent. Hun mener lokaldemokratiet må gå nye veier for å rekruttere politikere.

Tor Johannes Jensen

Vibe forteller til Bladet Vesterålen at legen konstaterte at hun var utbrent i fjor, etter stor belastning gjennom mange år med jobb, studier og politikk. Siden har hun vært sykemeldt i nærmere et år.

– Det er ingen hemmelighet. Jeg trodde det skulle gå snarere over, men har skjønt at det måtte ta tid å komme tilbake, forteller hun.

Nå har hun fått jobb som enhetsleder ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes og har funnet at hun er kommet til et punkt der hun må ta et valg:

– Et nødvendig valg

– Da er det rett å velge jobb og helse, for å komme tilbake med full styrke. Jeg vil ikke risikere helsa på nytt, selv om jeg synes det er kjipt å forlate politikken. Jeg føler meg egentlig ikke ferdig som politiker, men dette er et helt nødvendig valg å ta, sier hun.

Hun understreker at hun ikke har noe endret forhold til partiet og Høyres politikk.

– Jeg vil fortsatt være medlem, men går fra aktiv til mer passiv, poengterer Vibe, som ventet til valget var over med å gjøre avgjørelsen kjent, for at ikke Høyres valgkamp i Hadsel skulle forstyrres.

– Vi er amatører

Hun har reflektert mye over rollen og oppgavene som lokalpolitiker.

– Da kommunereformen ble diskutert, snakket man mye om rekruttering av fagfolk, og utvikling av tjenester og kompetanse i små kommuner. Det ble klart for meg at det også rører ved oppgaven som politiker. En kommune har mange, store og ulike forvaltningsoppgaver som ikke på noen måte er strømlinjeformet. Selv om det er mye kompetanse i kommunen, sitter politikerne med stort ansvar, påpeker Lina Vibe.

– Jeg skal ikke dra det så langt som til å si at det er uforsvarlig, men vi politikere er amatører. Vi er ikke frikjøpt annet enn til møtene, men alt forarbeidet – dokumenter som skal leses, høringsuttalelser, undersøkelser og berørte du burde snakket med – alt det skal skje på fritida, sier hun.

Større kommuner

Lina Vibe mener arbeidsbelastningen lett blir for stor for folkevalgte i en liten kommune. Hun mener veien å gå for lokaldemokratiet er større kommuner som kan frikjøpe politikere i større grad.

– I en liten kommune er det vanskelig å ta en større del av kaka til å betale politikerne. I en større kommune er det lettere å få til, for å sikre godt arbeid og godt demokrati, mener gruppelederen for Høyre.

To på kort tid

Hun understreker at det er mange flinke folk i Hadsel kommunestyre.

– Men det er også mange dyktige mennesker som ikke kan eller vil rydde tid til politikk på toppen av alt annet, hevder hun.

Fremskrittspartiets gruppeleder Camilla Skog Rodal varslet nylig at hun vil søke fritak fra sine verv i forbindelse med at hun overtar den daglige ledelsen av Helseservice på Stokmarknes. Nå søker altså Vibe også fritak som den andre på kort tid.

En halv milliard

– Jeg forstår Rodal, men det er synd. Det tar år å sette seg inn i politikken, systemet og få innsikt. En kommune er kompleks – bare i Hadsel har vi et budsjett på en halv milliard kroner, ansvar for flere hundre ansatte og tjenester til 8.000 innbyggere. Da er det synd for alle at man ser seg nødt til å prioritere det bort, fordi det kommer på toppen av alt annet, tilføyer Lina Vibe.

Ikke nedrent

Hun mener større kommuner som kunne få til delvis frikjøp av lokalpolitikere ville gjort det mer attraktivt å drive politikk.

– Det bør ikke være slik at politikken skal komme på toppen av alt og gå på bekostning av familie og jobb, sier hun.

– Demokratiet sikres gjennom systemet, strukturene og valgene. De skal sikre den brede deltagelsen. Men det er ingen hemmelighet at både vi og andre parti ikke blir nedrent av folk som vil stå på listene. Da er det på tide å diskutere hvordan vi kan sikre at folk deltar på de demokratiske arenaene, påpeker Vibe.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse