Hadsel

Ei festivalhelg, åtte artister og tusen mennesker innenfor dørene

Ei festivalhelg, åtte artister og tusen mennesker innenfor dørene

Stayzmann&Lass og partyjoikerne Intrigue er noen av artistene som kommer til festivalen Herlig Høst på Stokmarknes i år. – Det kommer til å bli utsolgt, spår John Arne Mathiesen i Hurtigrutens Hus.

Helgefestivalen Herlig Høst ble første gang arrangert i november i fjor, men fra i år blir den tredje helga i oktober fast tidspunkt.

Nå lanserer altså John Arne Mathiesen i Hurtigrutens Hus de fire første artistene: Zadeking, Elle Márja Eira, Intrigue og Staysmann & Lazz.

 -  Stayzmann & Lass kommer til høsten. (Pressefoto)

Stayzmann & Lass kommer til høsten. (Pressefoto)

Zadeking er et kommende navn som allerede er kjent for å spille skamløst fengende norskspråklig afropop, mens Elle Márja Eira er en samisk multikunstner fra Kautokeino, som briljerer i skjæringspunktet mellom joik, elektronika og urfolksmusikk. Intrigue skapte begrepet «heavyjoik» og betegnes som det eneste bandet i verden i sin sjanger. Bandet trekker fulle hus, har høy partyfaktor og har fått skryt fra kritikere og publikum som ett av landsdelens beste live-band.

Se dette bildet i full størrelse
 -  Zadeking kommer. (Pressefoto)

Zadeking kommer. (Pressefoto)

Se dette bildet i full størrelse
Marie Louise Somby -  Elle Márja Eira kommer.

Elle Márja Eira kommer.Foto: Marie Louise Somby

Staysmann & Lazz kan vel regnes som headliner, med Stian Thorbjørnsen i spissen. De spiller utsolgte konserter landet rundt og er kjent for å skape liv og høy stemning.

Flere artister slippes til uka.

– Det gjenstår noen godbiter, forsikrer festivalsjefen. Totalt blir det åtte artister som skal på scenen over to dager.

Mathiesen slår fast at fjorårets Herlig Høst ble en suksess. Men nå stiler han enda høyere og regner med tusen mennesker innenfor dørene i løpet av to dagers konserter.

– Målet er at huset skal fylles. Dette skal være noe for hele Vesterålen, Lofoten og Nordland. Denne helga skal vi være møteplassen for venner og kjente, forretningsforbindelser og de som vil høre god musikk, sier Mathiesen.

Se dette bildet i full størrelse
Knut Åserud -  Intrigue kommer.

Intrigue kommer.Foto: Knut Åserud

– Dessuten skal vi være en arena for yngre nasjonale artister som ønsker å vise seg fram, vi skal toppe med nasjonale artister som får folk til å ha lyst til å komme, og vi skal vise fram samisk musikk, tilføyer han.

Når huset skal fylles i oktoberhelga, skal det være mer enn bare konsertene. Før, mellom og etter konsertene vil det være DJ på huset, og publikum skal få det de trenger utenom musikken også.

– Vi legger ut tusen billetter, og dette arrangementet blir så stort at det er om å gjøre å bestille tidlig, for det blir utsolgt. Vi selger ikke flere enn vi har lagt ut, selv om folk står og skraper på dørene, sier Mathiesen med stor selvtillit.

De tusen billettene blir fordelt på dagspass, helgepass og VIP-billetter som skal gi tilgang til et eget, lukket område med matservering og egen bar, egen DJ og andre fasiliteter.

– Det kan blant annet være en møteplass for næringsdrivende, mener Mathiesen.

Nå planlegger staben på huset blant annet for god logistikk, så man skal unngå køer.

Næringssjef Daniel Sowe og Toni Gjessing fra Hadsel næringsforening har vært med i planlegginga. De har stor tro på det som skal skje:

– Dette er bra! Det gir oss en dimensjon vi ikke har opplevd på flere år. Jeg skal gjøre det jeg kan for å få mine venner hit til huset denne helga, forsikrer han.

Gjessing viser til at man allerede i fjor klarte å hekte på flere aktiviteter rundt festivalen på kulturhuset. Det er næringsforeningen med på. Samtidig understreker han at kulturhuset er kjernen i det som skjer:

– Dette er variert og gir noe for mange. Vi får folk til å reise heim til Hadsel for å være med på dette, mener han.