annonse

Elevene tok valgnatta på skolen

: Elevene på tiende trinn samlet i aulaen. Det var en spent gjeng som fulgt med på valgprognosene og livesendingene. (Foto: Lisa Schønsee)

Elevene i åttende og tiende klasse på Melbu tilbragte valgnatta på skolen. Engasjementet var stort selv om de ikke kunne stemme.

Det var en gruppe med svært engasjerte elever som mandag kvelden var samlet i aulaen til valgvake. Elevene fikk en innholdsrik og spennende kveld med et variert opplegg som inneholdt både valgsendinger og egen partipresentasjon.

Politikk på fagplanen

De siste ukene har det vært politikk og valg som har stått på fagplanen til elvene.

– Vi har jobbet med politikk og demokrati, samt politiske prosesser og politiske systemer i Norge. Dette har vært et prosjekt som har gått tverrfaglig med norsk og samfunnsfag, forteller lærer Lisa Schønsee.

Elevene har fått muligheten til å jobbe både individuelt og gruppevis. I tillegg har de gått i dybden rundt hva de enkelte partiene mener om blant annet skole, et tema elevene selv er veldig opptatt av.

Partipresentasjon og valg

I tillegg til å følge med på stortingsvalget gjennom livesendingene sørget elevene på tiende trinn for litt politisk «underholdning» for åttendeklassingene da de klinket til med partipresentasjon.

– Her ble elevene delt inn i grupper og fikk hvert sitt parti, før de presenterte partiets syn på hovedtemaene skole, helse, miljø, arbeidsliv og innvandring. Etter dette ble det avholdt en liten partidebatt hvor temaet var oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Det temaet skapte antydning til litt temperatur blant debattantene, sier Schønsee og ler.

Etter debattene ble det avholdt et lite valg, der elevene fikk muligheten til å stemme på de partiene som ble presentert under partipresentasjon.

Den resterende delen av kvelden går med til å følge med på utviklingen i valget.

– Nå skal vi få i oss liten mat, før vi skal sett oss ned å se på valgsendingene og følge med på forhåndsprognosene. I tillegg blir vi nok å ta noen partitester og litt forskjellig for å få litt variasjon. Også blir vi her så lenge vi orker, sier Schønsee avslutningsvis.

Håper på regjeringsskiftet

Elevene selv synes det har vært stor stas å jobb tverrfaglig de siste ukene. De understreker at det har vært veldig interessant å få lære så mye på så kort tid, samt få et innblikk i hvordan landet styres.

– Vi håper på et regjeringsskifte, sa Vår Steimoeggen litt før klokka 22 mandag kveld.

På spørsmål om hvilket parti de vil ha til makten påpeker de fire jentene at det er hemmelig valg her i landet, men de avslører at for dem står det mellom Senterpartiet og SV.

Ser frem til 2021

Elevene legger ikke skjul på at de gleder seg til å kunne stemme ved neste stortingsvalg i 2021. Men kunne de fått stemme i dag ville de lagt hovedfokuset på skole og miljø.

– Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, samt skole er de sakene som engasjerer oss mest, slår de fire jentene fast.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse