annonse

Fikk utsatt D-dagen

Sverre_Petterssen
Sverre_Petterssen: Sverre Petterssen. (Foto: Wikipedia)

HADSEL: Meteorologen Sverre Petterssen fra Hadsel spilte en vesentlig rolle da datoen for D-dagen ble bestemt.

Tor Johannes Jensen

Den norske meteorologen Sverre Petterssen fra Hadsel (1898 – 1974) deltok i planleggingen av landsettingen av allierte styrker i Frankrike, D-dagen i 1944.

Viktig vær

Været var viktig for at operasjonen skulle bli vellykket, og derfor utsatte general Eisenhower invasjonen i Normandie med ett døgn, etter å ha samrådd seg med Sverre Petterssen, som var meteorologisk rådgiver under operasjonen.

Det skriver Meteorologisk Institutt.

Militæroperasjoner

Hadselværingen var en av de første i verden som studerte vind- og værforhold i høyere luftlag og knyttet dem til været ved bakken. Han ble hentet til England i 1941 for å bidra til værvarsling for Royal Air Force, og han bidro som værvarsler i flere store militæroperasjoner.

Vanskelige langtidsvarsler

I 1944 var det vanskelig å få pålitelige langtidsvarsler for mer enn to døgn fram i tid. Men ledelsen for landgangen i Normandie – Operasjon Overlord – forlangte ei ukes langtidsvarsel foran den fastsatte datoen, 5. juni.

Datoen for D-dagen var fastsatt fordi vintersesongen med urolig vær var regnet for å være over, samtidig som det ennå var mørkt nok om natta til å kunne drive militære operasjoner uten å bli oppdaget. Det var også avgjørende at sjøen oppførte seg så det var praktisk mulig å få troppene på land.

Rådet til utsettelse

Varslene ble sikrere etter hvert som dagen nærmet seg, og det så dårlig ut for 5. juni. Ett døgn før operasjonen var planlagt å starte, ga Petterssen og de andre meteorologene et enstemmig råd om å utsette det hele med et døgn. Da kunne man utnytte en periode med brukbart vær mellom to lavtrykk.

Det rådet ble fulgt, og dermed startet operasjonen i morgentimene 6. juni 1944. Værvarslet stemte, og resten er historie.

Vokste opp i Hadsel

Sverre Pettersen vokste opp i Hadsel og utdannet seg som meteorolog. Han flyttet til USA og bidro også som værvarsler i forbindelse med polarekspedisjoner med fly og ballong, blant annet var han delaktig i Umberto Nobiles planarbeid i mellomkrigstida, da han jobbet ved Geofysisk institutt i Tromsø.

Etter krigen var han riksværvarslingssjef i Norge en periode før han reiste tilbake til USA.

Er du i slekt med Sverre Petterssen og kan fortelle mer om ham? Ta gjerne kontakt på epost til torjo@blv.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse