annonse

Fredag vil de droppe skolen for miljøet

: Tiril Eline Tendeland, Vilde Renee Olander Myhra, Susann Adele Eikenes Scjønningsen, Mekdes Elise Sørnes Teigen og Emma Viola Danenbager vil ha med seg flere på å streike fra skolen for miljøet fredag. (Foto: )
Sortland
Sortland: Lovise Olsen er blant de streikende på Sortland ungdomsskole. Hun mener elevene trenger å bli hørt når det gjelder å bevare miljøet – og hadde selv skrevet en oppgave om miljø og klima på skolen. (Foto: Håvard S. Mækelæ)

Fredag streiker skoleelevene flere steder i Vesterålen for miljøet. – De voksne bryr seg ikke nok, mener sjetteklassinger på Stokmarknes skole.

  • Tor Johannes Jensen | Håvard Skogly Mækelæ

«Ettersom dere voksne blåser i min fremtid, gjør jeg det også», sa 16-åringen Greta Thunberg i fjor høst da hun innledet en sitt-ned-streik for klimaet foran den svenske Riksdagen. Hun ble raskt både landskjent og verdenskjent, og hennes engasjement smittet til andre steder i Sverige, og videre til Tyskland, Sveits, Belgia og etter hvert hele verden, der elever har brutt skoleplikten for å rette oppmerksomheten mot miljøet.

Stor aksjon fredag

Fredag deltok skoleungdom i en rekke land i marsjer for klimaet, og det er blitt en bevegelse med fredags-streik som kaller seg «Fridays for Future». Nå er det planlagt en stor nasjonal streik i Norge førstkommende fredag.

– Bryr seg ikke nok

På Stokmarknes skole har ei gruppe sjetteklassinger tatt initiativ til skolestreik og demonstrasjon. Også i ungdomsskolen planlegger elever å streike fredag.

– De voksne gjør ikke nok. Vi bør få dem til å gjøre mer for klimaet, sier Tiril Eline Tendeland til Bladet Vesterålen.

– De bryr seg ikke nok. Det er jo vår framtid som står på spill, for det er vi som kommer etter dem, tilføyer Vilde Renee Olander Myhra.

Ligger ikke på latsida

De skal ikke ligge på latsida, men står opp til vanlig tid og skal bruke halve skoledagen utenfor rådhuset, og halve på Stokmarknes torg med egenproduserte plakater. Heldigvis har de kort dag på skolen.

– Hvis det er noen som vil slå seg i lag med oss, er de velkommen, understreker Emma Danenbarger. Hun slår fast at skadene som gjøres på kloden, er det deres generasjon som må rydde opp.

– Ville ikke være aleine

– Hvordan kom dere på dette?

– Jeg har lest masse om det og har hatt lyst til å streike for klimaet, men jeg ville jo ikke være den eneste, svarer Tiril, mens de andre forteller at det var Emma som tok initiativet. Nå håper de at det kan hjelpe når de sier fra.

– Vi gjør i hvert fall dette, og så får vi se hva som skjer, understreker Vilde.

Det er ikke alle blant dem som får lov å streike for klimaet fredag, men de kjemper for saka – og deler uansett ut løpesedler.

Spydige voksne

De har fått med seg at det kommer en del spydige kommentarer fra voksne på sosiale medier – som at kanskje ungene vil slutte å bli kjørt til skole og trening, og at de kan klare seg med mindre lommepenger for å redusere forbruket sitt med det samme.

– Jeg sykler til skolen uansett. Det er vel noen voksne som synes det er dumt at vi skal droppe skolen og gå med plakater, sier Tiril.

– Det er klart vi kan prøve å være flinkere selv, tilføyer Vilde.

– Jeg skjønner at voksne kan bli irritert hvis vi streiker for ei sak vi ikke gjør noe med selv. Men ellers er det jo lov å bruke bil av og til. Og så kan man jo ha elbil, da, mener Emma.

Gjøre inntrykk

– Hvorfor må dere gjøre dette i skoletida?

– Det vises jo best og gjør mest inntrykk. Det er måten å gjøre det på. Men det skal ikke være en fridag. Det er å ta en kamp, og da skal vi gjøre det ordentlig og ikke ligge i senga utover morran, svarer Emma.

– Vi håper alle kan skjønne alvoret, legger Tiril til.

Konstituert rektor ved Stokmarknes skole, Hege Hovland, er gjort kjent med at det er noen som har tenkt på skolestreik.

– Jeg har fått tilbakemelding om at det er noen klassetrinn på mellomtrinnet som er berørt, sier hun.

– Skolen synes det er positivt at elevene engasjerer seg i aktuelle tema. Samtidig kan vi ikke oppfordre til å streike i skoletida, understreker Hovland, som påpeker at det bli ført fravær for elevene som deltar.

Fravær

Også på Myre og Sortland er det streikeplaner blant elevene. Rektorene på Alsvåg og Myre skoler har fått spørsmål om det vil bli ført fravær på elevene.

– Vi vil gjerne ha elevenes argumentasjon om hvorfor de vil være med. Vi vil ikke gi ugyldig fravær for dem som deltar, for dette er et verdifullt demokratisk engasjement. Vi legger oss heller ikke bort i om de vil ha en aksjon her i Øksnes eller gå sammen med Sortland. Men det skal være hold i det de gjør. Og de har jo foreldre, og vi vil ha dialog med dem også. Dette overlater vi ellers til ungdommen, sier Myre-rektor Vigdis Indregard til Bladet Vesterålen.

Kan unngå fravær på Sortland

Vidar Halvorsen, rektor ved Sortland skole, forteller at han har fått forespørsel fra elevrådet om en streike-aksjon fredag. Etter det Bladet Vesterålen er kjent med, hadde rundt 200 elever på skolen mandag morgen markert at de ville delta i en streik.

Sortland
Sortland: Lovise Olsen er blant de streikende på Sortland ungdomsskole. Hun mener elevene trenger å bli hørt når det gjelder å bevare miljøet – og hadde selv skrevet en oppgave om miljø og klima på skolen. Foto: Håvard S. Mækelæ

– Jeg kommer til å skrive til foreldrene at vi ser positivt på at elevene er engasjert for miljøet. Det engasjementet støtter jeg. Men dette er ikke formulert som en aksjon skolen er bedt om å støtte, men en streik, der man forlater sine oppgaver. På spørsmålet fra elevene om fraværsregistrering, har vi svart at det blir det. Ved en streik forlater man sine oppgaver og tar konsekvensene som måtte følge med det, sa han først.

– Hadde det hatt form av en demonstrasjon, kunne vi vurdert å være med på det og organisert det slik at lærerne hadde ansvaret for elevene under aksjonen. Nå har de valgt å organisere det som en streik. De får ikke kritikk for det, men det blir som med ansatte i en politisk streik. De trekkes i lønn. Det er rett overfor elevene.

I ettertid har han imidlertid fått melding fra oppvekstsjefen om at elevene kan unngå fraværet – så lenge de har melding fra foreldrene.

– Foreldrene må sende melding med eleven om at eleven får godkjent fraværet. Om ikke vil det gjelde som udokumentert, sier han.

annonse