annonse

– Hadsel er i flyt, sier toppsjefen

: Elev i introprogrammet i Hadsel Maher Khattab, direktør for samfunnskontakt i Imdi Katarina Heradstveit, flyktningekontakt i Nav Hadsel Renathe Johnsen, direktør for Imdi Libe Rieber-Mohn, regiondirektør i Imdi Dulo Dizdarevic, ordfører i Hadsel Siv Dagny Aasvik, rektor for voksenopplæringa Lena Johnsen, leder for flyktningetjenesten Marit Sandvær og økonomisjef i Hadsel Tommy Løveng Hansen. (Foto: )
: Masse godt fra hele verden på bordet da Imdi-sjefen besøkte Hadsel. (Foto: )
: Maher Khattab er ingeniør med universitetsutdanning fra Dubai. Han håper å bli lærer i fysikk og matematikk i videregående skole eller ungdomsskolen i Hadsel. (Foto: )

HADSEL: Arbeidet for å integrere og kvalifisere flyktninger i Hadsel er imponerende, synes Imdi-ledelsen.

Tor Johannes Jensen

Fredag besøkte toppsjefen i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Libe Rieber-Mohn, Hadsel. Invitasjonen kom opprinnelig herfra, fordi kommunen ønsket å vise fram arbeidet sitt med integrering og opplæring av bosatte flyktninger. Og fredag var hun altså på et heldags opplegg på Melbu, med intro-arbeid og kvalifisering som tema.

Vil bli lærer

: Maher Khattab er ingeniør med universitetsutdanning fra Dubai. Han håper å bli lærer i fysikk og matematikk i videregående skole eller ungdomsskolen i Hadsel. Foto:

Her møtte hun blant andre palestinske Maher Khattab, som har bodd på Bankplassen i flere år, inntil han fikk plass for å bosettes i Hadsel i sommer. Ingeniøren er godt i gang med introduksjonsprogrammet, er allerede i praksis, og drømmer om å bli lærer i matematikk og fysikk.

– Enten i videregående eller på ungdomsskolen, sier han.

Melder fra

Samtidig leder han ei fersk referansegruppe for brukerne eller elevene som ligger inn under voksenopplæringa og flyktningetjenesten. Her spiller de sine behov inn, og kommer med tips om hva tjenesten kan gjøre annerledes, blant annet i undervisninga, og for å skape kontakt mellom dem og norske nordmenn.

– Vi opplever jo fra vår side hva som kan endres, sier Khattab til Bladet Vesterålen.

Regiondirektør for Imdi Nord Dulo Dizdarevic slår med et smil fast at det er et tegn på en moden flyktningetjeneste at den tør å ha ei slik referansegruppe.

Tenker nytt

– Introduksjonsarbeidet i Hadsel har imponerende bredde og innhold. Jeg kjenner jo det fra før. Her er ei systematisk forankring, involvering fra lokalsamfunnet, politikerne og administrasjonen i kommunen, og fra asylmottaket. Hadsel har evne og vilje til å tenke nytt, mener han.

Så langt i år har 50 bosatte flyktninger vært inne i introduksjonsprogrammet der de lærer om det norske samfunnet. Akkurat nå er 39 inne, og 11 er ferdig.

– Av de 11 har 10 kommet videre til arbeid eller utdanning, forteller Marit Sandvær, som leder flyktningetjenesten i Hadsel.

Det som virker

Direktør for samfunnskontakt i Imdi, Katarina Heradstveit, viser til en fersk rapport fra Fafo om hva som virker av introduksjonsarbeid og norskopplæring i ulike kommuner.

– Det som går igjen er at de som gjør det bra, har medvirkning fra brukerne. Hadsel har et opplegg for å få systematisk tilbakemelding, og det er i tråd med det vi ser som går bra, sier Heradstveit.

Ut i arbeid

Hun tilføyer at systematisk arbeid med en individuell plan for hver enkelt også er viktig. Det kan Sandvær bekrefte at flyktningetjenesten i Hadsel legger stor vekt på.

– Og planen for hver enkelt blir revidert seks ganger underveis under introduksjonstida, tilføyer hun.

Det nasjonale målet er at 70 prosent av flyktningene skal være i arbeid eller utdanning et år etter at de er ferdig med introduksjonsprogrammet. Flyktningetjenesten i Hadsel har en egen avtale med Imdi der målet er 80 prosent.

Anerkjennelse

Ordfører Siv Dagny Aasvik i Hadsel opplever besøket fra Imdi-sjefen som en god anerkjennelse.

– Vi har jo verdens beste flyktningekontor i Norge, ler hun og tilføyer at hele kommunen sitt apparat drar i lag.

Hadsel fikk lav score på et par faktorer i Fafo-rapporten, men Sandvær mener at kommunen er på rett vei – og at svake resultat også kan forklares med dårlig registrering av data. Det bekrefter også Dizdarevic.

– Hadsel er i en flyt der det er all grunn til å regne med at det bare blir bedre og bedre, sier han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse