Hadsel

– Hva er bra med internett?

– Hva er bra med internett?

HADSEL: Lene Wisth fra Barnevakten manglet ikke respons fra fjerdeklassingene på Melbu da nettvett sto på timeplanen.

– Jeg har også lyst å høre på hva dere har å si, innledet Lene Wisth fra Barnevakten dobbeltimen med fjerdeklassingene ved Melbu skole.

Og nett og nettbruk er et tema som engasjerer de unge, og det var ei interessert og engasjert forsamling som Lene hadde foran seg i morgentimene onsdag. Vi lurer forresten litt på om elevene er like så mye engasjert når norsk, matematikk og geografi for eksempel står på timeplanen…? Skjønt internett har for lengst gjort inntog i skolehverdagen og i fritida til både liten og stor, og det gir massevis av muligheter. Og så kan det også være litt skummelt, kunne Lene fortelle.

– Vi i Barnevakten reiser rundt over hele landet. Og hvorfor gjør vi det? Jo, fordi det skjedde så mye på mobil og nett der ute, fortalte hun elevene, og trakk fram FNs barnekonvensjon. Der står det at «barn har rett til å bruke mediene og krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig».

– Har dere regler heime? spurte Wisth, med henvisning til bruk av nettet. Selv har hun tvillinger (gutt og jente) på 13 år som går i syvende og en sønn på 16 som går i tiende klasse, og heime hos Lene er det ikke lov å være på skjermen én dag i uka. Det eneste som er lov er å bruke telefonen om det er nødvendig.

– Og det gjelder også de voksne. Og det skal jeg fortelle når jeg har foreldremøte i kveld, lovte Lene.

– Ja, gjør det!

– Ja, gjør det! kom det unisont i tilsvar fra fjerdeklassingene, som tydelig er opptatt av rettferdighet her i verden.

Den utsendte fra Barnevakten var forresten også interessert i å høre hva ungene gjør når de ikke er på nett. Hun likte det hun fikk vite. For på Melbu er det aktive unger, kunne også lærerne bekrefte. Det er massevis av aktiviteter som ski, lego, fotball og turn, og turer i skog og mark når skjermen er slått av.

– Og så er vi i lag med familie og venner, fikk Lene også høre.

– Er det noen av dere som spiller Counter-Strike? ville hun videre vite.

– Neeeiii!!! det er 18-årsgrense der, fikk hun til svar. Elevene hadde tydeligvis god peiling på hvem spillene er «lovlig» for. Men de ulike nettoperatørene har ikke alltid samsvarende regler, og det kan gjøre ting litt vanskelig, fikk vi høre.

Se dette bildet i full størrelse
Idar Ovesen - Bra med nettvett Kjempebra å høre på Lene, synes Richard André Arntzen, Maya Elise Egerdahl og Leah Aurora Morfjord (t.h.).

Bra med nettvett: Kjempebra å høre på Lene, synes Richard André Arntzen, Maya Elise Egerdahl og Leah Aurora Morfjord (t.h.).Foto: Idar Ovesen

Og at elevene er opptatt av spill ble bekreftet fullt ut. Det var hender i været hele tida når Lene spurte hvem som spilte det og det spillet på nett.

Men, å være på nett er ikke bare en lek, heller. Det kan også være skumle ting å oppleve. Flere nevnte voksdukka Momo, som visstnok er temmelig skremmende for barna.

– Det går så mange historier

– Det går så mange historier om Momo, men det er bare tull, fortalte Lene, som forsikret at barna ikke trengte å være redd.

Men skumle ting er det okke som på nettet. Da hadde Lene et godt råd å komme med: – Snakk med en voksen om dere opplever ekle ting. Men kanskje dere synes det er vanskelig? Da kan dere snakke med noen andre voksne dere stoler på. Fortell at du har sett ting som gjør litt vondt i magen.

– Er det noen som har sett andre skumle eller ekle ting? spurte Lene.

– Killer clown, var det en som svarte. – Og så kan du bli hacket, også i spill, svarte en annen.

– Ja, det stemmer, bekreftet Lene. – Men da er det bare innafor det spillet du er hacket. Du må alltid huske på regelen om aldri å dele passord med andre enn foreldrene dine.

– Og ikke med en tilfeldig person, fulgte en annen elev opp.

– Nei, del ikke med en tilfeldig person, advarte Lene.

Snapchat og bildedeling ble også et tema. Noen opplever å få bilder som de egentlig ikke vil ha, og som kan ha støtende innhold.

– Da må dere ikke sende slike bilder videre, men heller slette dem, og gi beskjed til dem dere har fått bildene fra, rådet Lene.

– Det går an å si at «dette ikke er greit», men så la det bli med det.

Mobbing på nett kommer også opp i diskusjonen.

– Si ifra til en voksen!

– Jeg blir så lei meg når jeg hører om mobbing, men det skjer hele tida. Det viktigste, når du ser at noen har det vondt, si ifra til en voksen.

– Og om dere får ei stygg melding, så ikke skriv noe stygt tilbake. Og om dere føler dere selv har skrevet noe dere ikke burde, så si unnskyld, og få det bedre med dere selv.

Marcus & Martinus er plutselig dukket opp på skjermen. Musikkidolene er et godt eksempel på hvordan kjente personer opplever at andre gir seg ut for å være dem, og oppretter en falsk profil. En fan av tvillingene fikk oppleve dette, da hun sendte melding til de hun trodde var Marcus & Martinus. Hun ble forferdet da hun fikk vite hva hun måtte gjøre for å få gratisbillett til en konsert med idolene.

– Marcus & Martinus ville aldri finne på å skrive noe slikt, mente Lene Wisth, og satte et eksempel til ettertanke. For selv om nettet er et nyttig redskap om du vil vite og lære noe – ja, om hva som helst – så bør du også passe på. For du kan bli lurt, der som andre steder!

Trollfjord har invitert Lene Wisth til å holde foredrag om nettvett for de ulike klassetrinnene på Melbu og Stokmarknes, samt å holde møter med foreldre/voksne på kveldstid.