Hadsel

Kontroll på kropp og sinn

Kontroll på kropp og sinn

HADSEL: – Vi har veldig sterkt søkelys på holdninger, på og utenfor idretten, sier Ken-Thomas Kvæl, i bresjen for Team Hadsel taekwondo.

– Og det gjelder ikke bare i vår klubb, men innenfor kampidretter generelt. De generelle, legger Kvæl til.

Han er i gang med ei ny treningsøkt på Stokmarknes. De yngste er straks ferdige med sin time, og nå skal de litt eldre til pers. Skjønt de større trener de mindre, så flere er egentlig godt i gang allerede.

Kvæl har holdt på med idretten siden 1994, og begynte med et ønske om å få kontroll på kropp og sinn, som han uttrykker det. Men det beskriver nok godt hele taekwondo-miljøet i Hadsel, der gode holdninger står i fremste rekke. Vel nok tyr utøverne både til slag og spark i konkurranser – og under trening, men respekt for motstandere ligger i bakhodet.

– Ønsker aldri å skade

– Vi ønsker aldri å skade motstanderen, sier Ronja Larsen (13) fra Stokmarknes og Thea Kvæl-Ongstad (13) fra Melbu. De ble nok begge påvirket til å prøve sporten av familien, Thea og Ronja, som har vært med siden fem-seksårsalderen. Skjønt de forsikrer begge at de er med for at de selv har lyst, og nå føler de det nesten slik at det er noe som mangler om de ikke har vært med på ei trening.

– Og vi skal fortsette med taekwondo, smiler jentene.

Ni medaljer i NM

Team Hadsel taekwondo tok heim ikke mindre enn ni medaljer under NM i Ekeberghallen første helga i november: to gull, fire sølv og tre bronse. Kanskje ikke rart at laget er nominert til Vesterålen Sparebanks idrettspris 2018.

– Vi setter veldig stor pris på å bli nominert, sier Ken-Thomas Kvæl, trener og utøver. Han tok den ene av de to gullmedaljene Hadsel tok heim i NM – i veteranklassen. Den andre sto Josefine Breivik Deniz (16) for.

Kvæl har sett utøvere over flere år som har tatt steg for steg mot norgestoppen. Det begynte egentlig i 2011, da han deltok i EM i Tallinn.

– Da jeg så hvilke ferdigheter de yngre utøverne hadde der, innså jeg at vi var nødt å gjøre noe her, også.

Suksessfaktor

– Dere er et gjeng med ulik alder?

– Det er en av suksessfaktorene, å åpne for alle, uansett grunnlag. Det er fantastisk artig å være trener. Vi har ungdom som satser utover det som er normalt for deres aldersgruppe. Vi er i eliten i Norge, både på junior- og seniornivå. Og så er det rom også for voksne utøvere som trener av helt andre grunner.

Kvæl ser taekwondo først og fremst som et middel for personlig utvikling og beskyttelse. På spørsmål om ambisjoner for det nye året, svarer han:

– Det blir å sette deltakerrekord under NNM i Tromsø i oktober.

– Jeg har vært med på en del mesterskap, sier Aron Vatndal Breivik (13).

– Vi er som en stor familie. Det er veldig sosialt, sier Henrik Kvæl-Ongstad (15) om taekwondo i Hadsel.