annonse

Markerer 20 år med utstilling

: Dick Monshouwer er representert på utstillingen. (Foto: Innsendt)
: Rannveig Johansen stiller også med sin kunst. (Foto: Innsendt)
: Bjørn Elvenes deltar med sine bilder. (Foto: )
: Keramikk laget av Ivar Mallaug, som også deltar på utstillingen. (Foto: Innsendt)

HADSEL: På Galleri Apotheket på Stokmarknes blir det i stedet for den årvisse juleutstillingen en markering av at det er 20 år siden galleriet åpnet med en utstilling av Vesterålskunstnerne.

«20 år – vi gjer oss ikkje» er en jubileumsutstilling hvor 13 av de opprinnelige 14 kunstnerne deltar. Det er Bent Aune, Trym I. Bergsmo, Myriam Borst, Bjørn Elvenes, Carel Goos, Susanna Hanika, Tove Hov Jacobsen, Rannveig Johansen, Lars Erik Karlsen, Ingrid Larssen, Ivar Mallaug, Dick Monshouwer og Ingunn M. Reinsnes.

Lørdag 20. juni 1998 åpnet Vesterålskunstnerne sin første utstilling i de nyoppussede lokalene i Galleri Apotheket. Resultatet etter flere år med iherdig innsats kunne lokalene endelig vises fram da den første utstillingen i galleriet ble åpnet av daværende fylkeskultursjef Stig Olsen.

Prosjektskissen «Vårt Vesterålsgalleri» ble i 1995 utarbeidet av daværende næringssjef i Hadsel, Kari Ann Olsen, og Lars Erik Karlsen fra Vesterålskunstnerne. Bakgrunnen var ønsket om å etablere et lenge etterlengtet galleri i lokaler i den ærverdige apotekergården. Gården hadde fått nye eiere som ønsket at lokalene skulle brukes til kulturformål.

Dette skulle være et regionalt galleri for Vesterålskunstnerne og lokaler der Hadsel Kunstforening kunne ha utstillinger. Foreninga hadde lenge vært på utkikk etter eget galleri, og sett behov for større og mer egnede lokaler i Hadsel for å kunne ta imot store utstillinger.

Vesterålskunstnerne søkte om støtte til oppussing, og Lars Erik Karlsen og Kari Ann Olsen la ned et betydelig arbeid i prosessen. Iherdig søknadsskriving ga som resultat tilskudd på over 900.000 kroner samt støtte til belysning i tak.

Prosjektgruppen besto av representanter fra Vesterålskunstnerne, Hadsel Kunstforening, Apotekergården og Hadsel kommune.

Navnet Vesterålsgalleriet kunne lett forveksles med Galleri Vesterålen på Sortland, og navnet ble derfor forandret til Galleri Apotheket.

Det ble utført et omfattende restaureringsarbeid der blant annet rom i stor grad fikk tilbake sin form og sin gamle takhøyde. Det ble skaffet nye vinduer, listverk og dører som var kopi av de opprinnelige. Som brannsikring ble det installert sprinkleranlegg, som var en stor kostnad.

Etter en stor dugnadsinnsats av folk fra Vesterålskunstnerne, Hadsel Kunstforening og andre frivillige, ble Galleri Apotheket åpnet med stor festivitas på sommeren 1998.

– Vesterålingene kunne nå glede seg over et av landsdelens vakreste galleri, skriver Helle Nyvold i Hadsel kunstforening.

– Dette regionale galleriet hadde ikke eksistert uten støtte fra Kulturrådet, Nordland fylkeskommune og fire av de fem vesterålskommunene. I 2006 ble foreningen Vesterålskunstnerne dessverre oppløst, og i 2015 ble styrene i Hadsel Kunstforening og Galleri Apotheket slått sammen til ett styre som nå drifter Galleri Apotheket, heter det videre fra Nyvold.

Jubileumsutstillingen åpner førstkommende helg og fylkeskultursjefen har sagt ja til å komme til åpningen. Utstillingen varer i 14 dager.

annonse