annonse

– Nå blir det virkelig!

: Nå jubler ordfører Siv Dagny Aasvik for Hurtigrutemuseet og «Finnmarken». Anbudspapirene for vernebygget går ut i januar. (Foto: Tor Johannes Jensen)

– Vi er mange som nesten må klype oss i arma, sier Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik. I august er det byggestart for vernebygget og det nye hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Tor Johannes Jensen

Bladet Vesterålen fortalte torsdag at Kulturdepartementet har gitt tydelig signal om at det vil sørge for driftstilskuddet Museum Nord trenger så bygginga kan komme i gang.

Siste kapittel i føljetong

Vernebygget rundt det landsatte hurtigruteskipet gamle «Finnmarken» har vært en lang føljetong siden landsettinga i 1999 – og den tok ikke slutt da både stat og fylke forpliktet seg til å bidra til investeringa. For drifta må også finansieres, og den løsningen var ikke på plass. Det var heller ikke ei tidsriktig utstilling. Men nå er driftstilskuddet på plass. Ordføreren sammenligner det med den siste ringen i ei stor kransekake.

– Enormt arbeid

– Mange av oss klyper seg i arma i dag. Det ligger enormt mye arbeid bak, fra mange folkevalgte, frivillige ildsjeler, og fra administrasjonen i kommunen som har jobbet godt, understreker Aasvik, som særlig nevner innsatsen fra stiftelsen Hurtigruteskipet gamle Finnmarken med Sten Magne Engen i spissen.

Anbud i januar

Søknaden Hadsel kommune sendte om driftstilskudd baserte seg på vedtaket i kommunestyret i vinter, som aksepterte økte kostnader i prosjektet, men måtte ha økt husleie – og dermed økt tilskudd.

– Fylket var med, men vi måtte få trygghet for at også staten var med. Nå har Kulturdepartementet lovet Museum Nord et brev om driftsstøtte. Det betyr at i januar går anbudskonkurransen ut. Rundt påske skriver vi kontrakt, og så er det byggestart i august – med ett års byggetid, sier Siv Dagny Aasvik.

– Nå blir det virkelig! jubler hun.

Museum Nord og Hadsel kommune markerer med kickoff-seminar 11. januar.

Nordnorsk flaggskip

Nå får Hurtigrutemuseet ei ny og tidsriktig utstilling.

– Det nye museet blir et flaggskip for turistsatsinga i hele Nord-Norge. Det blir noe å være veldig stolte av. Folk som kommer kjørende eller seilende inn til Stokmarknes, vil legge merke til det og stoppe for å se nærmere på. Og det blir et samlingspunkt med alt det flotte tilbudet vi har i Hurtigrutens Hus, foruten museet. Det vil bidra til økt tilhørighet og identitet, sier ordføreren.

Stolthet

Hun tilføyer at historien og identiteten også er en viktig del av Hurtigruta videre, når det skal inngås en ny avtale om kystrutedrift.

Aasvik opplever stadig i ordførerjobben å møte vesterålinger som har jobbet tiår på Hurtigruta.

– Alle er stolte over historia og arven som blir formidlet videre her, sier hun.

Dette betyr dessuten at kommunen får nye muligheter til å utnytte Hurtigrutens Hus enda bedre, blant annet for biblioteket.

Kulturen

– Jeg er veldig glad. Det har vært et tverrpolitisk engasjement over mange år, og mange som skal roses, understreker hun.

Aasvik har ikke problemer med å forsvare satsing på kulturprosjekt:

– Kultur er viktig. Jeg var politisk rådgiver for ordføreren i Bodø da man planla kulturhuset Stormen. Noen trodde vi var gale. I dag er det et samlingssted for generasjoner, og folk drar på helgetur til Bodø for å oppleve kulturtilbudet. Vi må huske historia og ta vare på den. Vi skal også leve av turisme, og da må vi ta ut potensialet. Målet er at folk ikke skal klare å la være å stoppe her. Vi merker allerede økning i turismen. I Lofoten har de gjort store satsinger, men vi må også ta noen valg, sier ordføreren.

annonse