annonse

Nå er Kina åpent for Nordlaks igjen

: Nordlaks har vært utestengt fra å eksportere til det kinesiske markedet i flere år, også etter at resten av norsk oppdrettsnæring slapp til. (Foto: )

Nordlaks får eksportere til Kina igjen, etter flere års nei fra stormakten i øst.

  • Tor Johannes Jensen Torjo@blv.no - 907 23 711

Mandag opplyste fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) at han hadde fått et brev fra kinesiske myndigheter som opplyser at at landet opphever utestengelsen av Lerøy, Nordlaks og Salmar fra det kinesiske markedet, skriver e24.no.

Selv om Kina opphevet restriksjoner mot oppdrettere i Troms, Nordland og Sør-Trøndelag i fjor, sto disse tre lakseoppdretterne stadig på ei liste over utestengte selskap. Begrunnelsen var påståtte funn av sykdommen PD i laksen slakteriene til Nordlaks på Børøya, Lerøy Aurora på Skjervøy og Salmar Innovmar på Frøya. Restriksjonene som var pålagt laks fra disse tre fylkene tidligere var begrunnet med sykdommen ILA.

Nesvik beskriver det som utrolig gode nyheter:

– Dette er noe man har jobbet med lenge i samarbeid med Mattilsynet. Det har vært tett dialog og dokumentasjon om hvordan det jobbes med kvalitet og rutiner på detaljnivå som har gjort at vi har kommet i mål med prosessen, sier fiskeriministeren ifølge e24.no.

Nordlaks deltok i en delegasjon som besøkte Kina sammen med daværende fiskeriminister Per Sandberg i fjor sommer.

annonse