annonse

Nødnettsignaler når ikke brannfolkene

: Fra brannøvelse i Hadsel. (arkivfoto) (Foto: )

HADSEL: Flere brannfolk i Hadsel får ikke varsling via nødnettet.

Det er NRK som forteller at 11 kommuner i landet fortsatt har store problemer med nødnettdekninga, selv etter at det ble utbedret i 2015. Både på Vestlandet, i Trøndelag og Finnmark har kommuner meldt fra om problemer med utalarmering av brannmannskaper via nødnettet. Og dessuten i Hadsel.

– Vi har et par områder med dårlig dekning. Det er ikke kritisk for operasjoner, men kritisk for utalaramering som skal nå den enkelte, forteller brannsjefen i Hadsel, Øyvind Stensø Skjørholm, til Bladet Vesterålen.

Men han tilføyer at brannvesenet har ordnet seg med interne rutiner som uansett sørger for at alle blir varslet når alarmen går.

Problemet i Hadsel er ikke først og fremst høye berg og dype daler:

– Det er nye moderne industribygg som hindrer nødnettsignaler i å komme inn. Det er bygg med materialer som reflekterer radiosignalene. Da kan det være utfordrende å få fram alarm til dem når de er på jobb, forklarer Skjørholm.

– Vi har blant annet ansatte som jobber hos Skretting og Nordlaks, som er vanskelig å nå, opplyser han.

Hvis det er aksjoner i disse byggene, eller i andre dødsoner, har brannbilen repeatere som kan få signaler inn i byggene. Men det hjelper ikke når mannskapene skal utalarmeres.

– Vi har snakket med DSB om løsninger for å få stale signaler inn i byggene, i et spleiselag mellom oss og næringlivet. Men det har vært lite bevegelse, enda det er et statlig ansvar, forteller brannsjefen.

Han synes det er frustrerende at problemene ennå finnes, etter at det er brukt milliardbeløp på å utvikle nødnettet i Norge. Men etter at det ble bygd ut for to år siden, er det ikke prioritert penger til å utvikle det videre.

– Vi varslet om dette i prosjektfasen, men når prosjektet er rullet ut, er det lite oppfølging fra DSB, synes Skjørholm.

Hadsel brann og redning vurderer å kutte ut radioterminalene for reservemannskapene. De er pålagt å bruke radiokommunikasjon til primærstyrkene.

– På Innlandet og Melbu er hele korpset primærstyrke, siden vi ikke har vaktordning. Men på Stokmarknes har vi lag på fem på vakt døgnet rundt, året rundt, mens resten er reservestyrker. Vi vurderer å kutte slik at bare de på vakt får radiosignal. Det kan i det minste spare kommunen for en del lisensutgifter, sier han.annonse

annonse

annonse