annonse

Rekordkveite tatt i Eidsfjorden: – Da det var 50 meter igjen av snøret ble jeg nervøs

1496924211011.jpg
– Det var helt rått! Jeg får enda grøsninger mår jeg tenker på denne opplevelsen, sier Espen Hamremoen, som følte seg som en smågutt ved siden av kveita på 140 kilo. (Foto: Innsendt)
1496924213540.jpg
Vesterålsrekorden på kveite ble grundig slått forleden, da fritidsfiskere fikk tidenes fangst på Eidsfjorden. (Foto: Innsendt)

HADSEL: Espen Hamremoen fikk tidenes fiskeopplevelse utenfor Grønning da ei storkveite på 140 kilo beit til. – Jeg turte ikke slippe jubelen løs før vi hadde fått kveitkroken i den. Det var helt rått, sier Hamremoen.

  • Tone Marit Sørensen

– Oi, jeg visste faktisk ikke at dette var ny vesterålsrekord, humrer den nybakte kveitekongen Espen Hamremoen.

Han får fremdeles ryphud av å tenke på fiskeopplevelsen han hadde forleden på Eidsfjorden, der han og samboeren Eirin Kristoffersen var ute i båt og testet lykken etter kveita.

Snøret raste ut

De to lå i båten og ventet på to andre fritidsfiskere som tidligere har fått fin fangst av kveite på Eidsfjorden i begynnelsen av juni.

Og da smalt det plutselig til, og snøret på havfiskestanga ble stramt som en pianostreng.

– Da denne kveita beit på, så stod vi i båten og tenkte, hva gjør vi nå? For jeg skjønte at dette var stort. Ingen av oss har mye erfaring med kveitefiske, vi er litt ferske på akkurat denne fiskinga sier Hamremoen.

Etter 15 minutter ankom Jan Sverre og Gustav Kristoffersen for å hjelpe til, og kom seg over i båten der Espen kjempa med storkveita. Det var en timeslang kamp, og ikke før fiskebeistet brøyt havflata skjønte de hvor diger den var.

–Jeg hadde egentlig ikke trodd jeg skulle klare å få den opp. Fem ganger raste den ut, en av gangene var utraset så kraftig og den dro den så langt at det bare var 50 meter snøre igjen på snella. Da begynte jeg å bli nervøs, medgir Hamremoen.

Han beskriver øyeblikket i det han får øye på kveita.

– Når jeg ser den så ser jeg at det er et helt beist! At det går an å få noe så svært, det er som å dra opp en del av havet, det ser ut som det er botn som kommer opp. Det var helt hinsides!

Slapp jubelen løs

Da de med felles innsatts klarte å få kveita inntil båtsida, og avlivet den, med et kakk i skallen og bløgging, turte han å slippe jubelen løs

– Dette er et sånt minne for livet. det er en helt utrolig opplevelse, jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, ler Hamremoen.

Brødrene Jan Sverre og Gustav Kristoffersen har tidligere fått kveiter på 11 kilo, 24 kilo og 35 kilo, og disse ble tatt på samme plassen som kjempekveita.

– Vi åtte kjøre ned med bil med henger som vi rygga ned i fjæra, og da klarte tre mann å løfte den opp i hengeren, der vi parterte den når vi fikk den opp fra fjæra, sier han.

At de berget fangsten var litt flaks. – Vi hadde bare to små klepper, men de andre hadde heldigvis med en kveitekrok som vi fikk satt i den. Når man har på så stor fisk, er redselen hele tiden at den skal hoppe av, jeg prøvde hele tida å holde stanga stramt og sveivet opp jamnt spnn at det ikke ble slakk, sier Hamremoen.

Det var et tungt slit å få opp kveita. – Når jeg tenker tilbake ser jeg hvor stort dette var. Akkurat der og da var det bare slitsomt. Det var en real fight, og sikkelig artig. Jeg skjønte at det var en storfisk fordi det var ikke en villbasse som hang i snøret, et var bare skikkelig tungt, sier han.

Kveitelykke  

Smakte nydelig

Kveita målte 2,17 meter lang og 85 centimeter bred.

– Skikkelig heftig! Og kjempeartig at det ble rekord også, sier han.

På Facebook har han lagt ut bilder av rekordfangsten, etter oppfordringer og de fleste kommentarer er gratulasjoner og lykkeønskninger, selv om noen er skektiske til å ta så stor kveite.

– Noen synes dette er for stor fisk å ta, og mener den er for grov i kjøttet, men vi har filetert den og laget koteletter av den og kveitekaker, og det smakte nydelig. Kveitekakene var fantastiske, det er virkelig noe som må prøves, sier Hamremoen.

Kvalitetssikret

Med Grønningshauan småbåthavn har båtfok og fiskere et flott anlegg å sokne til. Og der er kommet sei inn i fjorden, et ekte sommertegn.

– Det er blitt flott med småbåthavna, vi er mye ute og fisker. Forelden dag så vi at havet kokte, det er fullt av krill i fjorden og seien er spinnvill. Vi var ute en times tid, og da ble fangsten en monstersei, en skikkelig svær villingsei, sier han.

I flere år har Hamremoen fisket etter kveite, for 2-3 år siden fikk han ei litt mindre, og der er tatt kveiter på melom 60 og 70 kilo i det samme området.

– Det har ikke vært noe særlig fiske her, fra gammmelt av fisket de mye på vad, men i det området vi fisker i har det ikke vært noe særlig fisket etter kveita. Og det har helt klart hele tiden vært et ønske om å finne storekveita, sier Hamremoen, som fikk drømmen oppfylt.

Han skal gi ei saftig tilbakemelding til utstyrsleverandøren Blåbyen jakt og fiske, der han kjøpet havfiskestanga.

– Jeg skal få sagt til han at den stanga kjøpte, den holder ihvertfall 140 kilo, det har jeg kvalitettssikret, humrer Hamremoen.