annonse

Richard (10) reddet kameraten i Øybadet

triatlon_8.JPG
Øybadet: Illustrasjonsfoto. (Foto: Iver Jensen / arkivfoto)
Redningsmann
Redningsmann: Richard reddet kameraten som slo seg under vann i Øybadet. (Foto: Idar Ovesen/arkiv)

Richard André Arntzen reddet kameraten i Øybadet på Melbu.

Tor Johannes Jensen

Det skriver Øybadet selv på sin Facebook-side. Tiåringen fra Melbu har fått ærespris fra Øybadet etter redningsdåden, som skjedde tidlig i mars da en gjeng på seks - sju unger dykket etter ringer ved kanten av bassenget på litt under 1,5 meters dyp.

Her slo en yngre kamperat seg under vann, besvimte og ble liggende på bunnen. Richard la merke til at han ble liggende lenge på bunnen og forsto at noe var galt, forteller Øybadet i Facebook-posten.

Han skyndte seg å få hjelp fra venninnen Fatima Than Dar Han Kan for å få vennen opp til overflaten, der badevakten kom til og fikk ham opp av vannet. Han våknet etter å ha vært livløs i fire minutter, og så bar det i ambulansen, og videre til Bodø i ambulansefly.

Redningsmann
Redningsmann: Richard reddet kameraten som slo seg under vann i Øybadet. Foto: Idar Ovesen/arkiv

Daglig leder ved Øybadet, Jonas Ellingsen, som også var den ene av de to badevaktene denne dagen, forteller at dette er det første virkelige uhellet man hatt siden åpningen.
– Ulykker skjer nødvendigvis ikke på den måten vi forventer. Denne inntraff rett ved platten der vakten sto, midt i en flokk av venner – og med foreldrene i nærheten, sier Ellingsen i Facebook-posten.

Han sier videre at rutinene for handtering av ulykker fungerte – og dagen etter var det tilfeldigvis satt opp kurs i hjertestarter og HLR for de ansatte. Det ble ekstra aktuelt.

Ellingsen slår fast at Øybadet bruker hendelsen som grunnlag for ny gjennomgang, og daglig forebygger hendelser gjennom å regulere adferd og oppførsel som ellers ville øke faren for ulykker.

– Vi teller hoder og følger nøye med underveis, sier han.

Og den uheldige kamperaten? Han var tilbake i bassenget to uker etter ulykken og har fått klippekort hos Øybadet, sammen med de to vennene som oppdaget ham og fikk ham opp til overflaten i tide.

annonse