annonse

Skretting betaler, brannvesenet stiller opp, alle får bedre beredskap

1489746356704.jpg
HMS-ingeniør Roar Hellem hos Skretting og brannsjef i Hadsel Øyvind Stensø Skjørholm skriver under samarbeidsavtalen, under oppsyn av brannvernleder Roy Otnes fra Skretting og Pål Ringstad fra Hadsel brann og redning. (Foto: Tor Johannes Jensen)
1489746359572.jpg
Håkon Klausen i brannvesenet med en av de nye redningsdressene. (Foto: Tor Johannes Jensen)
1489746359572.jpg
Håkon Klausen i brannvesenet med en av de nye redningsdressene. (Foto: Tor Johannes Jensen)

Beredskapen for redning på sjø blir bedre i hele Hadsel, når Skretting går inn i et samarbeid med Hadsel brann og redning.

Tor Johannes Jensen

En nysignert avtale sørger for bedre oljevernberedskap utenfor kaia hos Skretting, samtidig som det kommunale brannvesenet får trening ny kompetanse og nytt utstyr. Ifølge Roar Hellem, som er HMS-ingeniør i Skretting Norge, betyr avtalen at Skretting får hjelp fra brannvesenet til sin beredskap, samtidig som kompetansen øker hos brannvesenet.

Utstyr og beredskap

Skretting og Hadsel brann og redning har hatt dialog om samarbeid i halvannet år, og nå har det altså båret konkret frukt.

– Vi stiller beredskap. Skretting stiller mulighet til utdanning, og dessuten utstyr, forklarer brannsjef Øyvind Skjørholm til Bladet Vesterålen.

Gjensidigestiftelsen har bidratt med 200.000 kroner til utstyr for overflateredning. Utstyret innebærer blant annet seks sett med redningsdresser, redningsvester, hansker, hodelykter og annet utstyr for å operere trygt til alle årstider. På Stokmarknes finnes det allerede beredskap og utstyr, så det nye blir plassert på Melbu.

Håkon Klausen i brannvesenet med en av de nye redningsdressene. Norges brannskole skal gi kurs i overflateredning.

Båt og opplæring

Brannvesenet disponerer en båt gjennom Hadsel havn, som er en tredje part i samarbeidet, stiller båten til rådighet og sørger for internopplæring.

– Nyordningen gir blant annet raskere respons når folk faller i sjøen. Det gir også økt beredskap ut mot innbyggerne, forteller brannsjefen.

Nå får alle mannskapene trening i handtering av vannjetbåten.

Risiko

– En industriaktør som Skretting er viktig, men aktiviteten tilfører også samfunnet risiko. Det er jo også annen industri i området på Børøya. Derfor har kommunen fra før utplassert oljevernutstyret sitt ved fabrikken deres. Det har ikke vært utslipp her, men det er alltid snakk om tid før noe skjer. Vi skal være best mulig rustet for å ivareta en situasjon, og denne avtalen vil gjøre oss i stand til å gjøre en bedre jobb, sier brannsjef Øyvind Stensø Skjørholm til Bladet Vesterålen.

Industrivernet på Skretting gir øvelse til alle de ansatte på bedriften, slik at de kan handtere personskader, utslipp til land og sjø, og brann og branntilløp.

– Vi er gode på førstehjelp, personskader og brann. Vi jobber bra med forebygging på oljevern, men dette vil øke beredskapen vår radikalt, sier Hellem.

Brannvesenet kan være på plass hos Skretting i løpet av fem til ti minutter etter at alarmen er gått. I mellomtida er det meninga at industrivernet skal begrense skadene mest mulig og forberede skadestedet til brannvesenet kommer.

Oljen som er en risikofaktor hos Skretting er ikke mineralolje, men fiske- og rapsolje.

– Det er jo ikke så miljøfarlig, men det er jo et griseri ingen vil ha. Vi er heldige som har fått denne avtalen med brannvesenet, sier Hellem.

– Det kommer mye bra når flere stikker hodene sammen, konstaterer brannsjefen.annonse

annonse

annonse