annonse

Slipper ennå ikke inn i Kina

180821-tjj-nordlaks-slakteriA
180821-tjj-nordlaks-slakteriA: Fra Nordlaks-slakteriet på Børøya. (Foto: Tor Johannes Jensen)

Nordlaks har ennå ikke fått komme tilbake i det kinesiske markedet, selv om Kina fjernet importforbudet mot laks fra Trøndelag, Nordland og Troms.

Tor Johannes Jensen

Hadsel-selskapet lider samme skjebne som slakteriene til Salmar og Lerøy Seafood i disse fylkene.

Da den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, reagerte Kina blant annet med full importstopp for norsk laks. I fjor ble det politisk normalisering mellom Kina og Norge igjen, men handelen ble ikke normalisert helt. Fortsatt var det importforbud mot laks fra slakterier i Trøndelag, Nordland og Troms. Begrunnelsen var at det var forekomster av laksesykdommen ILA i disse fylkene.

Endelig, i juli i år ble dette importforbudet opphevet, til stor glede fra blant andre Nordlaks.

Men tre slakteri har ennå ikke fått godkjenning fra kinesiske myndigheter, ifølge IntraFish, som refererer til kinesiske «Certification and Accreditation Administration (CNCA) sin liste over godkjente norske sjømateksportører. Ett av slakteriene som ennå venter, er Nordlaks-slakteriet på Børøya. Dermed er man like langt, sammen med Salmars slakteri Innovamar og Lerøys slakteri i Troms, er Nordlaks’ slakteri i Nordland fortsatt ikke godkjent.

– For oss som er utestengt, er det konkurransevridende. Vi håper at de som kan gjøre noe for å få åpnet opp, gjør det de kan, sier Kristiansen til IntraFish. Hun ser ingen grunn til at Nordlaks skal være utestengt og viser til at kinesiske veterinærmyndigheter var på inspeksjon i slakteriet i mars.

Seniorrådgiver Harald M. Misje hos Mattilsynet sier til IntraFish at han ikke vet hvorfor slakteriene ikke er godkjent ennå og ikke ser grunn til at de fortsatt skal være utestengt. Mattilsynet har bedt om at de skal godkjennes og vil purre på henvendelsen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse