annonse

Smører valgkampen med LoVe-olje

1497603580808.jpg
Det svarte i koppen i fergesalongen på Hadselfjorden er kaffe. Men statssekretær Kjell-Børge Freiberg og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ønsker å kjenne smaken av olje fra Vesterålen. Nå vil de løfte fram konsekvensutredning som tema i valgkampen. (Foto: Tor Johannes Jensen)

Konsekvensutredning av oljeboring utenfor Vesterålen og Lofoten blir ett av de store temaene før stortingsvalget.

Tor Johannes Jensen

Det spår olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Fredag tok han ferga over Hadselfjorden for å besøke oljelense-produsenten Norlense på Fiskebøl, etter at han tidligere på dagen hadde smakt lakseolje hos Nordlaks på Børøya.

På ferga nøyde han seg med smaken av svele og fergekaffe sammen med statssekretær Kjell-Børge Freiberg.

Store ressurser

Oljeministeren er sikker på at konsekvensutredning av Vesterålen og Lofoten blir et viktig tema i valgkampen.

– Det er fordi det er store petroleumsressurser og verdier her, sier han.

– Ap svekker stabilitet

Men det er mer. Og da peker han på Arbeiderpartiet:

– Ap har bevegd seg bort fra den lange enigheten om norsk petroleumspolitikk med sitt forsøk på kompromiss om Vesterålen og Lofoten. Det skaper usikkerhet om framtida på norsk sokkel. Én av de store styrkene til Norge som oljenasjon har vært den langsiktige stabiliteten gjennom at de store partiene har vært enige om oljepolitikken. Nå kan Ap ha innledet en glidning bort fra denne stabiliteten, sier Terje Søviknes.

– Ber Norge utvinne mer

Han viser også til at det internasjonale energibyrået IEA ber Norge produsere mer olje og gass, både fordi det er økonomisk viktig, fordi produksjonen her har relativt lave utslipp, og fordi det betyr mye for Europas forsyningssikkerhet.

– Man mener det er uheldig å bli for avhengig av enkelte leverandører – les Midtøsten, tilføyer olje- og energiministeren.

Krever nye felt

Selv om oljeproduksjonen må ned fra 90 millioner fat om dagen til 70 millioner for å nå togradersmålet, sier han at det må mange nye felt inn i produksjon for å erstatte dem som går tørre.

– Det løsner igjen

– Oljenæringa har en stor nedtur, hvordan kan man regne med ringvirkninger i Vesterålen og Lofoten da?

– Det har vært en nedtur, men nå løsner det igjen, sier Søviknes, som viser til at interessen for nye felt øker kraftig.

– Aktivitet på havet gir aktivitet på land, legger han til.

– Hva slags forsikringer kan dere gi før valget om mulige ringvirkninger?

– Vi har masse erfaring å bygge på fra andre områder, som Hammerfest. Men man må alltid se hva slags funn som blir gjort og hva slags produksjon som er aktuell, om det skal kobles på rørledning, om det blir omlasting til sjøs eller ilandføring. Men forsyningsbaser vil det for eksempel være bruk for uansett, sier oljeministeren.

– Og lokalt næringsliv kommer til å se mulighetene og utnytte dem, mener statssekretæren.

På Fiskebøl møtte statsråden blant andre Ørjan Birkeland fra Statoil i Harstad, som slo fast at Statoil stadig ønsker å få konsekvensutredet områdene utenfor Vesterålen og Lofoten.

– Aktivitet i havet vil skape aktivitet på land, forsikret også han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse