annonse

Stokmarknes jubilerer

jubi.jpg
Utsikt Stokmarknes. (Foto: Inger Solhoff Pedersen)

Fredag den 17. februar 2017 kan Stokmarknes feire 250-årsjubileum.

Idar Ovesen

Ifølge et gammelt skjøte, som fins i familien Hals’ eie, ble nemlig stedet den 17. februar 1767 overdratt til Trondheims-kjøpmannen Christopher Nielsen Grønbech, skrev Vesteraalen Avis lørdag den 8. februar 1947.

København slott

Skjøtet er utstedt på Københavns slott og er undertegnet av ingen ringere enn kong Christian VII personlig, står det å lese 70 år tilbake i tid.

Og siden den gang er jo stedet som kjent blitt til by, til og med med universitetsavdeling. Så det kan jo så menn være grunn til å feire litt fredag 17. februar.

– I våre hjerter

Jubileumsdagen åpner ordfører Siv Dagny Aasvik utstillinga «Stokmarknes i våre hjerter» i Hurtigrutens Hus. Barnekoret vil synge, og det blir kaker og sikkert annet godt, også.

Seinere ble Stokmarken fiskerleie overtatt av sønnen Niels Grønbech, som lot eiendommen gå videre til sin sønn, Christen Munch Grønbech. Han fikk bevilling av kong Carl XIII til å opprette kro med gjestgiveri og bondehandel. Hans sønn Fredrik Andreas Grønbech døde barnløs, og enka tok til seg William Hals, som så ble tilskjøtet hele gården i 1852, ifølge Norvald Valviks oppsummering i Vesteraalens Avis.

På Hadsel kommunes hjemmeside går historien videre, og forteller at William Hals bygde opp ett av de største gårdsanleggene i Nord-Norge, og at Stokmarknes, som det nå het, i en kongelig resolusjon av 1851 ble en av de nordlandske markedsplasser.

Stokmarknesmarkedet rundt sankthans hvert år ble viden kjent, også gjennom Knut Hamsuns litteratur.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse