annonse

Thomas (20) forteller om krigen

Fra Ongstad
Fra Ongstad: Thomas Gundersen (20) skal foredra om krigen, med hovedvekt på det som skjedde i Hadsel, og særlig på Melbu og Ongstad. (Foto: Privat)

HADSEL: – Historien om Tirpitz og det at jeg vokste opp i et område med rester av historien gjorde at jeg ble interessert i andre verdenskrig, sier Thomas Gundersen (20) fra Ongstad.

Idar Ovesen

I helga skal han foredra om «Nord-Norge i flammer», med undertittel «Den nordligste landsdelens rolle i krigsårene».

Det skal skje i lokalet på heimplassen, som for øvrig ble brukt av tyskerne under krigen.

– Jeg vil ta utgangspunkt i det som skjedde nasjonalt 9. april, og så det regionale om slaget ved Narvik.

Men dette er bare ramma, forklarer Gundersen, som vil ha søkelys på det som skjedde lokalt.

– Fikk konsekvenser

– Hendelser på regionalt nivå fikk konsekvenser for Hadsel og Melbu. Jeg ønsker at folk skal få mest mulig innsikt i det som skjedde lokalt under krigen, begrunner den unge mannen.

Foredraget han skal holde har han komponert selv. Idéen kom etter en forespørsel fra Melbu skole i fjor høst.

– Jeg fikk spørsmål om å holde foredrag for elevene om krigen i Nord-Norge. Jeg fikk frie tøyler, forteller han.

Trollbundet

– Bra mottagelse?

– Over all forventning. Elevene satt som trollbundet og fulgte med.

Foredraget han skal holde på Ongstad er ei bearbeiding av dette materialet. Thomas har arbeidet over flere år med å sette seg inn i krigshistorien vår.

– Rein interesse, sier han.

Fascinert og interessert

– Hvordan startet det?

– Mange har spurt om det. Jeg kan liksom ikke sette fingeren helt på det. Skjønt tyskerne var ganske konsentrert på Ongstad under krigen, og jeg vokste jo opp der. Og jeg husker jeg ble veldig fascinert og interessert da jeg første gang hørte historien om slagskipet Tirpitz. Det – og at jeg vokste opp i et område med synlige rester av krigshistorien – gjorde vel at jeg fikk øynene opp for dette.

Gundersen mener at mye av det som skjedde på lokalt plan under krigen er underkommunisert. Dette ønsker han å bøte på når det kommer til Ongstad, Melbu og Hadsel.

– Det er ikke så mange som skriver om slikt heller, unntatt Melbuposten og Hofdasegl, samt av og til lokalavisene. Halvor Ribe gjorde et fenomenalt arbeid for å dokumentere krigen gjennom foto. Foredraget vil også gi publikum ei unik mulighet til å få se noen av disse bildene, sier Thomas Gundersen, og håper mange vil komme for å høre og se.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse