annonse

Torsken er gullgruve, men Havfisk har mindre kvote igjen i år enn i fjor

1461593359839.jpg
Havfisk-trålerne «Vesttind» og «Gadus Poseidon» i Melbu havn i april 2016. (Foto: Tor Johannes Jensen)

HADSEL: Torsken øker overskuddet for trålerselskapet Havfisk. Men det er mindre torsk igjen til resten av året etter første kvartal i år enn i fjor.

  • Tor Johannes Jensen Torjo@blv.no - 76110950

Havfisk ASA hadde ei omsetning på 270 millioner kroner i første kvartal i år, og det var en oppgang på 23 millioner kroner fra samme periode i 2015.

Samtidig endte driftsresultatet på 95 millioner kroner før avskrivning og amortisering (EBITDA), mot 90 millioner samme periode i fjor. Resultat før skatt ble 54 millioner kroner i kvartalet mot 45 millioner kroner i første kvartal 2015.

– God kontantstrøm har gitt oss muligheten både til investeringer i flåten og samtidig betale utbytte til våre aksjonærer, sier konsernsjef Webjørn Barstad.

Tallene gjenspeiler både økte priser og økt volum fra samme kvartal i fjor, ifølge ei pressemelding fra Havfisk. Den beskriver gode fangstrater på torsk og hyse i starten av året. Dermed økte fangsten per driftsdøgn med 21 prosent fra første kvartal i 2015, mens fangstverdien per driftsdøgn økte med 23 prosent.

Fem av trålerne har hatt verkstedsopphold de første månedene i år, og dermed er det blitt 10 prosent færre døgn på havet.

– Det har vært god drift i kvartalet med gode fangstvolum og fangstverdi per driftsdøgn. Imidlertid har vi drevet mye vedlikehold, noe som innebærer færre tilgjengelige fartøydøgn i fiske, og høyere vedlikeholdskostnader enn normalt for kvartalet, sier konsernsjef Webjørn Barstad. Selskapet har også banket ned gjelda betydelig og har nesten 40 prosent egenkapital – med totalt 1,03 milliarder kroner.

Havfisk har inngått en avtale med Norway Seafoods om levering av om lag 2.000 tonn torsk. Det er fisk som er fisket i første kvartal og skal leveres i løpet av andre kvartal.

Etter første kvartal hadde rederiet fisket opp 24 prosent av torskekvota, mot 19 prosent for et år siden. Det sto 22.480 tonn torsk igjen av kvotene, mot 23.602 tonn for et år siden.

Totalt ble 1.440 tonn torsk levert fersk fra trålerne de første tre månedene i år, mot 1.888 tonn samme periode i fjor.

Selskapet har kontrahert en ny tråler som skal leveres første kvartal 2018, og solgte dessuten tråleren «Stamsund» ved siste årsskifte.

Havfisk ASA eier og driver ti trålere og 29,6 torsketrålkonsesjoner.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.