Hadsel

Trenger 40 millioner før 30. juni: – Hjelp oss å komme i havn!

Trenger 40 millioner før 30. juni: – Hjelp oss å komme i havn!

– Hjelp oss å spleise på pengene som mangler til det nye Hurtigrutemuseet! Vi har arbeidet så lenge, dette kan bli så flott, og det vil skape nye arbeidsplasser og aktivitet i hele Vesterålen, sier Lina Vibe og Kurt Jenssen.

Prosjektlederen i Museum Nord og varaordføreren i Hadsel kommune ber folk være med på en spleiseaksjon som skal reise de 40 millioner kronene som mangler for å kunne bygge det nye museet på Stokmarknes. De vil ikke at det gedigne prosjektet skal havarere rett ved kaia.

Hjerte for Hurtigruta

– Dette er en bønn om hjelp til å lykkes med et fantastisk prosjekt for Hadsel, Vesterålen og Nord-Norge. Vi tror ikke på noen måte at mannen i gata kan få hele beløpet i havn, men kanskje den ene avgjørende millionen, sier Vibe og Jenssen, som understreker at innsamlinga vil være del av en større finansieringspakke, der de går til flere andre også.

– Vi retter oss til alle som har hjerte for Hurtigruta, historie, Vesterålen og reiseliv, tilføyer de.

Mange års kamp

Hurtigrutemuseet, Hadsel kommune og Nordland fylkeskommune har kjempet i mange år for å skaffe penger til vernebygg over gamle «Finnmarken» som står på Stokmarknes. Sammen har de laget en masterplan for et nytt museum som skal bli et landemerke og en attraksjon av de store i hele landsdelen.

Ringvirkninger

Se dette bildet i full størrelse
Link Arkitektur - Vernebygget Slik skal det nye Hurtigrutemuseet bli – hvis gapet på 40 millioner kroner blir fylt i løpet av to måneder.

Slik skal det nye Hurtigrutemuseet bli – hvis gapet på 40 millioner kroner blir fylt i løpet av to måneder. (Ill: Slik skal det nye Hurtigrutemuseet bli – hvis gapet på 40 millioner kroner blir fylt i løpet av to måneder.Foto: Link Arkitektur

– Dette kommer til å skape ringvirkninger for næringslivet i Vesterålen som vi knapt kan tenke oss. Det blir direkte arbeidsplasser, og det vil forandre hele turiststrømmen til Vesterålen, med helt nye grupper av turister. Når folk kommer sørfra og skal til Nordkapp, kommer de til å legge det inn i reiseruta. Det vil bli en eksplosjon i reiseliv, handel, overnatting og salg, spår Vibe.

Anbudskonkurransen

Nå feirer de Hurtigruta – og museet

I fjor høst lovet staten endelig økt tilskudd til drifta av det nye Hurtigrutemuseet, så det skulle være mulig å betale økt husleie i det nye anlegget.

Det er Hadsel kommune som skal være byggherre, og i januar ble prosjektet sendt på anbud. Tre store regionale og nasjonale aktører leverte tilbud – men alle ligger minst 40 millioner kroner over summen på 115 millioner kroner man har å bygge for.

Kamp mot tida

Tyvtitt inn i det nye museet

Nå er kampen mot tida i full gang. Målet er å få inn 40 millioner kroner ekstra i løpet av de snaut to månedene fram til 30. juni, da Hadsel kommunestyre etter planen skulle trykke på startknappen for bygginga. Uten de pengene er alt usikkert. Både Hadsel kommune og Museum Nord mener de har strukket seg så langt de kan uten at det brister.

Langs flere spor

– I år forsvinner museet slik vi kjenner det

De er selv i gang med å gjøre en innsats på flere ulike spor for å reise pengene.

– Vi går til eksterne kilder også, sier Jenssen. Han forteller at tidligere ordfører Kjell-Børge Freiberg, nå stortingsrepresentant, er i gang gjennom sine kanaler.

Kommer det inn en million i private gaver, vil det skjøtes på 250.000 kroner fra et statlig gaveforsterkningsfond.

Knipe inn

Så mye betaler Hadsel for Hurtigrutemuseet

De ser også om det er mulig å knipe inn på deler av prosjektet uten at det skal gå på bekostning av arkitekturen og helheta.

– Noe kan nok skaleres ned. Men vi må klare å reise mer penger, understreker Jenssen.

Kan miste støtten

Hurtigrutemuseet jobber mot tida

Alternativene er å skrinlegge hele prosjektet, eller å starte hele prosjektet på nytt med et billigere alternativ og ny anbudskonkurranse.

– Men da går tida, og vi risikerer å miste pengene vi har fått tilsagn om. De har stått på vent i mange år, og de blir ikke stående evig, påpeker Kurt Jenssen.

– Dessuten kan det ende som en boks over skipet, og det er noe helt annet enn det landemerket vi har nå, sier Lina Vibe.

Bunntenning

Hun var nettopp i Stavanger og presenterte tegningene og prosjektet for internasjonale reiselivsaktører.

– De tok bunntenning. Vi må få til dette! Derfor går vi ut på denne måten nå. Jeg har trua på at dette går. Vi akter ikke å la dette seile fra oss, tilføyer hun.

Kontonummeret til folkeaksjonen er 4570.12.71967