Hadsel

– Tusen takk for Russland-turen!

– Tusen takk for Russland-turen!

HADSEL: – Russland overrasket. Det var en veldig hyggelig opplevelse, sier fornøyde elever på Stokmarknes, og takker lærer Sara Hansson.

– Maten var mye bedre enn hva vi forventet, og vi fikk en fantastisk mottagelse. Russere er virkelig gjestfrie folk!

De syv andreårselevene som har russisk som valgfag ved Hadsel videregående skole fikk et fint møte med Russland under et åtte dagers opphold hos vår store nabo i øst i november.

Med støtte fra Barentssekretariatet har Hadsel videregående skole et samarbeidsprosjekt med Gymnasium 21 i Arkhangelsk. Der skulle de norske gjestene følge undervisninga halve skoledagen, og bo heime hos vertsfamilier.

– Vi fikk inntrykk av at russiske ungdommer er ganske så lik oss selv. Og det var lett å få kontakt, forteller Daniel Celius Hansen fra Melbu.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - Tradisjon Johanne følger med på tradisjonelt dekorasjonsmønster.

Tradisjon: Johanne følger med på tradisjonelt dekorasjonsmønster.Foto: Privat

– De russiske ungdommene er akkurat som oss, sier Renate Elshaug.

Som i Norge fikk de oppleve materiell velstand hos sine respektive vertsfamilier. Eirik Hansson forteller at han bodde heime hos en mer «ordinær» russisk familie.

Høflige russere

– Det var også en fin opplevelse. Russere er hyggelige, og de viser nok mer høflighet enn vi er vant med her heime. Men det synes jeg er fint, sier Eirik.

De russiske elevene lærer norsk i Arkhangelsk, men praten gikk mest på engelsk, skjønner vi.

Før turen gikk til Arkhangelsk sto et tre dagers opphold i Sankt Petersburg på programmet. Det var en fantastisk opplevelse, synes elevene enige om. Sightsseeing og ballettforestilling i Mikhaelovskij-teateret sto blant annet på programmet.

Privat - I finstasen Klar for ballett! Festkledde elever i Mikhaelovskij-teateret i St. Petersburg.

I finstasen: Klar for ballett! Festkledde elever i Mikhaelovskij-teateret i St. Petersburg.Foto: Privat

– Det var høy kvalitet på ballettforestillinga og en fin opplevelse, stadfester Eirik, som i utgangspunktet ikke var «overveldende» interessert.

– Vinterpalasset var overveldende, synes Daniel og Eirik.

– Så mye å se og oppleve

I det hele tatt, det var mye å se og oppleve både der og andre steder.

– Russland må bare oppleves, sier Renate.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - Ikke skolefri Arbeidsøkt. Eirik og russiske elever.

Ikke skolefri: Arbeidsøkt. Eirik og russiske elever.Foto: Privat

Så det ble både tårer og smil og takksigelser da elever og lærerne Sara Hansson, Elise Nordgaard og Stine Remen måtte ta avskjed med sine nye, russiske venner. Men de holder god kontakt over landegrensene. Og så kommer russerne på gjenvisitt i april, og da får elevene være i vertskapsrollen. Det gleder de seg til.

Gode ambassadører

– Elevene var virkelig gode ambassadører for Norge, roser russisklærer Sara Hansson. Hun synes det var en fornøyelse å følge dem rundt.

– Sekretæren i Barentssekretariatet holdt tale, og sa at de gjerne vil fortsette å støtte samarbeidsprosjektet. Men vi trenger også lokale sponsorer, sier Sara Hansson, som gjerne tar turen til Russland også til neste år – med nye elever som lærer russisk i Hadsel.

Privat - Museum Besøk ved museet Marlye Korely utafor Arkhangelsk.

Museum: Besøk ved museet Marlye Korely utafor Arkhangelsk.Foto: Privat