annonse

Underskuddet krymper i Hadsel

Gjør opp for gamle synder
Gjør opp for gamle synder: Økonomisjef i Hadsel, Tommy Løveng Hansen.

HADSEL: Økte inntekter gjør utsiktene til underskudd i Hadsel litt mindre stygge.

Tor Johannes Jensen

Fra en prognose på 8,5 millioner kroner i underskudd når 2016 er over , kunne økonomisjef Tommy Løveng Hansen tirsdag la politikerne senke skuldrene littegrann da han orienterte formannskapet om utviklingen.

Nå er utsikten til underskudd nede i 6,5 millioner kroner. Men de millionene må salderes på kommunestyremøtet i juni.

Barnehager og barnevern

Endringene fra mars til april er ikke bare positive:

Barnehagene får et avvik på 5,5 millioner kroner etter barnehageopptaket, enda mer enn det lå an til i mars.

– Det var enda flere små barn enn vi hadde kalkulert med, sa Hansen.

Dessuten er det nye overskridelser fra barnevernet, der avviket til sammen blir på 1,5 million kroner på grunn av omplassering av barn.

Sparer på lønn, øker utbytte

Men den gode nyheten fra kommunens side er at lønnsoppgjøret blir mindre enn ventet, og at det blir frigjort 2,5 millioner kroner.

Dessuten blir utbyttet fra Trollfjord Kraft 1,9 millioner kroner større enn kommunestyret hadde regnet med, i tråd med eiermeldinga som sier at halve overskuddet skal betales ut som utbytte.

– Vi har i tillegg regnet på rentenivået, som er enda lavere enn vi hadde ventet. Vi har gjort en del rentesikringer og regner med at nivået skal holde seg lavt, sa økonomisjefen.

Rettighets-tjenester

Lar seg ikke skremme av budsjettsprekk – De største utfordringene er tjenester der vi ikke har kontroll, men brukerne har rettigheter, som i barnevernet og barnehagene. Er barnetallet høyt, eller om barnevernet eller tjenestekontoret gjør et vedtak, må vi gi tjenestene. Det er om å gjøre å ha en beredskap for å handtere slikt. Men vi skal levere ei budsjettsaldering i balanse til junimøtet uansett, lovet rådmannen.

– Det reelle overforbruket

– Vi har reellt et overforbruk på 10,6 millioner kroner. Og så reddes vi av noen økte inntekter, kommenterte Kurt Jenssen (Sp).

Rådmannen viste til at økonomien i skolene er under kontroll. Der vil budsjettet bli tatt ned fra august. Ellers varslet han blant annet at det blir reduserte åpningstider på servicetorget framfor å leie inn ferievikarer til sommeren.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse