annonse

– Vi er lettet, men spent

1496741633812.jpg
Hovedtillitsvalgt for NNN hos Norway Seafoods på Melbu, Nina Hanssen, er glad for at forslaget om å avvikle trålerpliktene er trukket. Men også hun etterlyser endring. (arkivfoto) (Foto: )
1496741633812.jpg
Hovedtillitsvalgt for NNN hos Norway Seafoods på Melbu, Nina Hanssen, er glad for at forslaget om å avvikle trålerpliktene er trukket. Men også hun etterlyser endring. (arkivfoto) (Foto: )

– Spørsmålet om trålerpliktene er bare satt på pause. Vi trenger ei endring til det bedre, sier hovedtillitsvalgt for NNN hos Norway Seafoods på Melbu, Nina Hanssen.

Tor Johannes Jensen

De ansatte i filétfabrikken på Melbu er lettet over at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) fredag trakk stortingsmeldinga med forslaget om å avvikle pliktsystemet for de industrieide trålerne. Men de er klare over at saka vil komme tilbake på én eller annen måte. Og de ønsker ei endring selv også.

Les også: Sandberg vil trekke tråler-forslaget

– Vi er glade for at det ble trukket. Da er det forhåpentligvis litt bedre tid. Men denne saka har vært ei påkjenning over så mange år at jeg egentlig hadde håpet at vi skulle fått ei lita innskjerping. Vi vil ha ei endring, bare til det bedre, men nå må vi lide ei stund til, sier hovedtillitsvalgt Nina Hanssen til Bladet Vesterålen.

Pauseknappen

Hun understreker at Ap-leder Jonas Gahr Støre sa da han besøkte Melbu fredag, at Sandberg bare har satt på pauseknappen.

Les også: Støre: – Vi lytter til kysten

– Han sa også at hvis de kommer i regjering vil de trykke på start igjen. Men Ap har også sagt at vi skal beholde aktivitetsplikten og enventuelt lempe på bearbeidingsplikten. Det er i tråd med det vi også har ønsket. Så er det tilbudsplikten, og hvordan den kan skjerpes inn. Det er et godt spørsmål, tilføyer hun.

Hun refererer at Støre lovet å ta med ansatte og alle på gulvet i en ny prosess om pliktsystemet.

– Ikke bare eksperter som ser på tall, understreker Hanssen.

Har mer å gjøre

Samtidig påpeker hun at situasjonen akkurat nå ikke er så gal.

– For vår del har vi mer arbeid nå enn vi har hatt de siste årene. Og så lenge vi får råstoffet vi har krav på og kunder på frossent råstoff, er jo det viktigst. Lerøy har sagt at de kjøpte oss med forpliktelsene som lå der og skal satse på kvitfisknæringa. De satser på arbeid på alle anlegg, og det virker mer lovende enn tidligere. Fisken blir fordelt mellom anleggene, og det er frossent råstoff på lager. Det er bra for oss, sier hun.

Leveringsplikt og tilbudsplikt

Samtidig er det ikke til å komme fra at forskjellen er stor fra da hun begynte på filéten for 25 år siden.

– Da hadde vi ferskfisktrålere som kom jevnlig med råstoff, ved siden av frossent råstoff vi kunne bruke i knagre tider. Da var det aldri permitteringer. Så kom ombordfrysinga og leveringsplikten ble gjort om til tilbudsplikt i 2003. Etter det begynte problemene, oppsummerer Nina Hanssen.

Hun er spent på situasjonen etter stortingsvalget.

– Noen vil jo se pliktsystemet i sammenheng med kvotesystemet for øvrig, og det kan jo være forståelig, legger hun til.

Trålernes forpliktelser