annonse

– Viktig å ta vare på seg selv

1476019655022.jpg
Anne Elisabeth Joakimsen overrekker en flaske vin fra sanitetsforeninga til Susanne Nymark. (Foto: Sverre Idar Lakså)

HADSEL: Susanne Nymark besøkte tirsdag Holmsnes og Sandnes Sanitetsforening. Der fortalte hun om arbeidet som hun gjør i Veiledningssenteret for pårørende i Nord-Norge, et senter som eies av NKS.

  • Sverre Idar Lakså Sverre@blv.no - 76 11 09 34

– Vi har inngått avtale om å være fadder for veiledningssenteret de neste tre årene, og derfor synes vi det er veldig greit å vite hva som gjøres ved senteret, forteller Ingunn Arntun.

Nymark jobber med pårørende til rusavhengige, og fra sitt arbeidssted i Bodø har hun klienter over hele Nordland, også i Vesterålen.

– Det som er viktig å huske er at bak en rusavhengig står mellom fem og syv pårørende, og vårt ønske er å nå ut til flest mulig, fortalte Nymark.

Det er ikke nødvendig med henvisning, og det føres ikke journaler ved senteret.

– Det sparer oss for en masse papirarbeid, og erfaringa er at veldig mange synes det er en stor lettelse at det ikke skrives ned noe sted at de søker veiledning.

Nymark trakk også fram viktigheten av at også barn kan trenge noen å snakke med i tilfeller der noen i familien er rusavhengig.

– Mange tror at barna ikke får med seg noe, men flere ganger har jeg insistert på å få snakke med barna i familien, for så å oppdage at de har en hel del å fortelle.

Mange berørte

Nymark understreket også viktigheten av at de som føler seg involvert, også har behov for noen å snakke med.

– Mange mener at onkler, tanter og besteforeldre ikke automatisk regnes som pårørende, men det betyr ikke at deres behov for å snakke ut om sine problemer er desto mindre.

Nymark har taushetsplikt, og kombinert med at hun ikke fører journal over arbeidet sitt, gjør det at terskelen for å søke veiledning hos henne.

– Rus er fortsatt skambelagt, og mange kvier seg for å komme til meg, men når enten de eller jeg tar kontakt, så virker det veldig positivt, fortalte Nymark.

I tillegg til at hun gir veiledning til enkeltpersoner, følger hun også opp grupper. Der er formålet at veiledningssenteret skal være med i begynnelsen, for så å overlate gruppa til seg selv.

– Her er jeg veldig stolt over at jeg har fått i orden flere fedregrupper. Menn er generelt vanskeligere å få til å stille på slike samtaler, men nå har jeg flere grupper gående, og det fungerer veldig bra.

Grensesetting

Formålet med veiledningssenteret er å hjelpe de pårørende på veien til å ta vare på seg selv.

– Veldig ofte blir de pårørende veldig stresset, og det gir ulike reaksjoner. Noen får ikke vasket huset nok, mens andre sliter med å komme seg opp fra sofaen.

Nymark forklarte hvordan man må ta vare på seg selv, for å klare å ta vare på noen i familien med rusproblemer.

– Det er utrolig viktig å sette grenser for å beskytte både de rusavhengige og seg selv, det handler om å verne om sitt eget liv, og sin egen helse. Rus er et heftig tema, og derfor er det helt nødvendig med slike grenser, fortalte Nymark.

Susanne Nymark holdt også foredrag for Melbu Unge Sanitetsforening, og hun er opptatt av å informere om veiledningssenteret, for å nå ut til enda flere.

– Jeg ønsker å nå enda flere pårørende, også i Vesterålen. Det er utrolig viktig å hjelpe også de pårørende til rusavhengige. Det er mange familier som sliter med rus, og dessverre for mange så byr rusen på enda flere problemer, som bare baller på seg.

Flott tiltak

– Kjempeflott å få tilbakemelding på hva de holder på med. Vi skal være fadder for senteret de neste tre årene, det vil si at vi skal gi en fast sum årlig. Da er det fint å få en skikkelig innføring i hva de holder på med, sier Anne Marie Jensen.

Tirsdagens møte i Holmsnes og Sandnes Sanitetsforening var åpent for alle, og tett på 30 damer hadde funnet veien til sanitetshuset.

– Vi vet at det finnes rus i nærmiljøet, og da finnes det naturligvis pårørende. At de kan benytte seg av et tilbud som vi er med og sponser synes jeg er veldig bra, sier Jensen.

Ellinor Jodal er ikke medlem i foreninga, men hun ble med for å høre om veiledningssenteret.

– Det er utrolig mange som trenger noen å snakke med, og da er det fint at de kan ringe til Susanne, sier Jodal.

Hun likte seg godt på møtet, som i tillegg til foredraget besto av kaffe, kaker og åresalg.

– Nå har jeg bestemt meg for å melde meg inn, sier Jodal.

Leder Ingunn Arntun er godt fornøyd med møtet.

– Vi prøver å ha slike temamøter en gang i året. Veiledningssenteret får overføringer fra staten, men de er også avhengig av de pengene de får fra sanitetsforeningene rundt om i fylket, sier Arntun.

– Dersom vi kan spre ordet om at dette tilbudet eksisterer, så er det veldig bra, for det er ikke tvil om at det er et behov for veiledningssenteret for pårørende, også her i Vesterålen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse